roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

husrenoveringen


Hej igen!!


Den 7 november 2016


Åren har gått så otroligt snabbt!  Mycket har hänt, både med mig själv och med gården. Mamma dog i oktober 2013 och min hund Laban strax därefter och mors hus skulle tömmas och jag själv flytta  hit  och allt hände på en gång och  tiden gick att jag knappt hann med och allra minst komma ifatt mig själv och knappt tid att sörja. Puh!   Men börjar vardagslivet ta form  i min lilla värld av hus och trädgård och jag bara måste förundra mig över hur stor förändring två skickliga snickare kunnat åstadkomma.Här lite bilder från före och efter !


 Tänka sig bara att här  bodde en kossa eller två, kanske några hönor och en häst.. En gris fanns också i änden av huset där bakdörren fanns.  Det måste ha slaktats på gården för jag hittade ben av djur i jorden.  Kalkslamningen syns på de gamla stockväggarna.  Här ska det bli kök och en vägg i mitten som delar upp till bastu och dusch, till vänster.

 


 Den gamla fähusdörren täcks in och den nya dörren till köket och bastun kommer till .
 
  Rejäla taksparrar. Några kom till nytta som grindstolpar åt brorsan och i gengäld fick jag ved till det nya lidret. :-)


13 juni 2014

Fäärdigt!!

Äntligen är renoveringen klar.  Det finns vatten och avlopp i uthuset , det jag mest saknat då jag målat och jobbat i ateljen. 

Bastu har vi badat, toalett finns där nu, köket med sin utrustning står klar att tas ibruk när de små små detaljerna som gör det kommer till. Så fint blev det forna fähuset! Färgen på fotot stämmer inte, i verkligheten är väggarna ljusa.


 Virket i bastun är estnisk klibbal, billigare än inhemsk,  sammetslen och kådfri.
en stallykta som pryder sin plats. Längs armeringsjärnet ska det växa solrosor och blomman för dagen i år. Trädgården växer fram småningom. Känner mig för, tomten är inte så stor med höga träd så växterna måste gilla läget lika mycket som jag gör det nu. ;-)
Husrenoveringsbloggen slutar därför här och i fortsättningen blir det trädgårdsblogg och den vanliga bloggen som tar över. Tack för den här tiden! Om ni visste vad det känns skönt. För åtta år sen hade jag ingen aning om vilket jobb drömstället skulle ta och tur var det. Nu när det blivit färdigt har jag lärt känna husen helt från grunden, lärt mig mycket och framför allt: haft otroligt skickliga och trevliga byggjobbare som hjälpt mig när jag varit villrådig och obeslutsam om material och bästa lösning. Tack till dem och till alla som hjälpt till!
Ha en smaskig och skön sommar!! 13 april 2014

Väntan och småplock


 Renoveringen av uthuset är i stå. Vi väntar på att cementplattan ska torka ännu lite till innan golvbeläggningen läggs på. Så kommer köksinredningen som redan är beställd. El, vatten .. det är en hel del ännu innan man äntligen kan ta det i besittning. ..
Under tiden har vi målat väggar och särbokärbo har hjälpt mig att måla i taket.  Igår kom IKEApaketen med garderoberna jag beställt.   IKEA paket fodrar sin hoppusslare. ;-)
Här går byggtorken i köket och kläder väntar på garderober...
Bakgården är ännu ett öppet projekt. Ska det bli hallonland, blomsteräng som ifjol eller gröngödling för kommande odling.. Se så fint uthuset blev.!


  Bara trädgården till och så  ett litet rött staket ikring alltihopa ..
 
17. februari 2014


Grinden.

Marken vid portgången lutar rejält och det blev att ta en  funderare hur det skulle lösas. Grindhalvorna blev så att säga dubbelspjälade, det blev så mycket spjälor över. De kom att ligga omlott som planket, vertikalt, och fick inte bli för tunga. Jag föreslog det så här.  Den lägre grindhalvan fick fortsätta trappstegsvis också som planket. Ser det tokigt  ut?  Om den lägre grindhalvan gjorts i nivå  med den övre upptill hade den blivit för  tung.  Inte helt bra lösning det här men den får gå. Kom inte på något annat sätt.

Som stöd på marken blir det en betongplatta med genomgående hål för avrinning och för armeringsjärn som bockas till lås som går ner i hålen så att grinden hålls på plats. Tillkommer träklinkor två stycken på baksidan, plus ett handtag så att man kan öppna grinden utifrån också.   Så föreslog byggjobbaren. Vi får se hur det funkar.
Pratade med grannen om ett staket och en eventuell vedlada, han var inte emot det men skulle fundera med sin fru.

Idag har byggjobbaren och jag  hämtat och burit in bastu- och tvättrumspanel. Bastun får klibbal och tvättrummet vitlaserad panel.  Klibbalen kommer från Estland, den var flammig och fin och jag köpte paraffin att smörja träet med.8.februari 2014


Under veckan har det hänt en hel del på gårdsbygget.   Mellanväggarna har kommit på plats, bastuisoleringen, dvs fuktspärr eller värmereflektor, vet inte vad aluminiumfolien kallas, blänker och snart blir innerväggarna klädda med ljus panel.
 Här i köket blir det en vägg stor och tom som jag skulle vilja göra någonting extra av.  Ska jag måla ett landskap?    Låta klä med halvpanel ?  Måla en bård i  något som går igen i tvättrummet? Borde ha bestämt det tidigare, väggpanelen är redan kommen.Tvättrum.


 Tvättrum och bastudel. I bortre hörnet kommer dusch, så tvättmaskin intill under varmvattenberedaren. De blivande köket blir i ljusaste ljust.Ytterväggarna är klara och ska i  sinom tid målas, de är bara grundmålade.  Igår hämtade jag plåtskoningen som ska vara under fönster och under gesimsen, kan man kalla det så? krusidulllisterna på gavlarna.  

 Krusidullranden är på plats.    Fuskspröjsar på gavelfönstret borde det kanske komma för utseendets skull...


Luftvärmepumpen ska få ett skydd.
Jag skulle kunna titta på bilderna hur länge som helst, är världens nöjdaste uthustönt

när jag tänker på hur det såg ut 2011!  

  Uthuset var byggt  på ett berg och  det hindrade  ytvattnet som antagligen hade naturlig avrinning innan höghuset bakom byggdes.  Det var bara så, berget måste bort.  Slet mitt hår. här.. :-)

 4. februari 2014

Nu händer det  saker varje dag i gårdshuset.   Jobbarna är två men de jobbar som tusan.  :-) . Det hela kunde se ut som  en filmspeed, de är överallt.   Idag har fönster och dörrar fått foder och gaveln krusiduller i samma stil som på boningshuset. 

Ribbverket på fasadbräderna, de som ska täcka mellanrummen i springorna, kommer på plats och 
 under takutschäftet  har ett nät lagts, här får inga pippifåglar krypa in..  De ska få holkar i stället. Jag lovar. 
  Gaveln mot söder  idag  med  draken som hela tiden övervakat arbetet gnisslar förnöjt  särskilt när han tänker på hur det såg ut... . 


 
och i höstas!
 Mot norr.   Den konstiga ledstången är  skolpojkars snowboardramp.


Väggarna inomhus kommer upp!

Tvättrummets el- och vattenintags bläckfiskarmar ..  Nischen  för diskbänk och diskmaskin där bakom snickarmanicken, och bastun och tvättrummet  bakom den blivande väggen..

 Köksdelen. Vid bortre väggen kommer skåp och spis

.
 Här lite bilder från tidigare i höstas. 


tadamtadaa..

dadaidaa...

Nästan halva huset hänger i luften.. !  Byggjobbaren flyttade all ved  som var under delen som hänger i luften  till  "paketet".  :-)  Jag är imponerad, tacksam och full av beundran för vad de kan.Här har betongbilen kommit!  Golvet under huset gjuts.

Hela uthuset byggs innifrån! Jag tror att killarna tycker det är roligt,   jag hoppas det!  Bygget är  ren improvisation,  inget är rakt , allt är gammalt och-    standardmått,   -vad är det?

Tokig tant som låter renovera ett gammalt fallfärdigt uthus ! :-)   . Det känns trots många tvivel emellanåt  inte bortkastat,  hela byggnaden kommer till full nytta nu efter att där  varit skräpigt och snett och mest tomrum.  Hade inte ateljen varit hade det kanske blivit billigare att riva och bygga nytt men taket och ateljedelen var ju så gott som nytt . Det skulle ha varit hemskt att riva ateljen!

Ja, det blev många krokar i långdansen.  Känslan för platsen, genius loci, har vuxit alltmedan pengabörsen  krympt , men nu har hjärtat fäst sig och det känns som en slags promeniens, men antikspråk uttryckt. . 1.februari 2014


Så här ser uthuset ut den 1. februari anno 2014!  (Samma dag som jag blev farmor!)  Det kanske inte passar att kallas uthus längre,  bättre med gårdshuset tycker jag.  

 Efter en paus  är jobbkillarna tillbaka igen!  Huset har fått ny isolering och ny brädfodring. Fönstret till tvättrummet har blivit bytt till ett mindre. Nytt lider på gaveln, där ryms alltmöjligt trevligt. Sparkar, trädgårdsmöbler och gräsklippare .. fort blir det fullt.

 Så inne i huset, där kommer man in är bastu och tvättrum till vänster  Följande dörr till vänster ska gå till köket. Det blir en vägg emellan de två utrymmena. Rakt fram toaletten som varit en garderob..
Golvet har höjts, det låg ju nästan i markhöjd.  Nu är det meningen att det ska ventilera ordentligt under. Tidigare drogs snö och smältvatten  in innan dräneringen gjordes utanför, en ren säkerhetsåtgärd att höja golvet. Och gjuta en högre tröskel vid ytterdörren.


Korridoren  från ateljen mot det nya köket och vice versa. Rakt fram syns den nya dörröppningen  till köket.                                            Ateljen där  framme är förvaring..

                                                       Vem skulle tro att här varit ett  fähus?

Den gamla fähusdörren sätts igen och en ny öppnas intill . Kunde inte låta bli att granska de gamla dörrposterna.   Spår av år som göms i väggen så kommande släkten kan forska och läsa husets historia.Nya dörren är insatt och den gamla fähusdörren sover inne i väggen... En mellanvägg mellan kök och våtutrymme kommer till.   Så alla vitvaror, spis, diskbänk, kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin, bastuugn.. köksinredning, lampor ... sanitetsporslin till. Har fått tag i det mesta begagnat från en köp- och säljfirma. Hur fina som helst!.

 Jag ser  fram emot att få inreda, måla och göra fint i vår!! Drömmer om att nån gång få öppna ett sommarcafe med galleri.  Det var ju min allra första tanke när jag såg stället 2006!  För det ändamålet måste  det vara ett kök som håller hygienkraven..

En vedlada att ha ved i ska det bli,  vedförrådet blev ju lider. Kollar olika alternativ och har frågat. Den ska stå nära till hustrappan. Där finns ett lagom stort utrymme, så att mormor och idag ! nyblivna farmor inte behöver gå så långt efter ved..   30. november 2013 

 Riv och slitljud har ersatts med ljud av hammarslag

och arbetet går framåt med imponerande fart. Stockväggarna i det gamla fähuset som  var inpyrda och dåliga är  utbytta till friskt virke och golvet har fått en gjuten stenfot.  Allt blir nytt invändigt, det är så spännande. Ibland undrar jag om jag planerat vettigt. Det tveksamma är fönstrens placering, ska de vara så här små? För att det inte ska störa stilmässigt passar det inte med större fönster, men hade kanske kunnat lägga till lite på bredden för att få in mera ljus.Ser visst lite ensamt ut, fönstret och huset vinglar  på knaggliga ben..   För utseendets skull på  funderade vi med byggarna att sätta ett blindfönster så att folket i höghuset intill som tittar ner på uthuset inte störs att det ser så futtigt ut med det lilla fönstert. Få se. Ateljen med sina takfönsterpå andra sidan  är ändå tillräckligt ljus. Hela gaveln ska rätas upp och där blir det också ett fönster till det kommande förrådet.


Dörren till bastu och tvättrum från farstun.  Massor av rör och ledningar, elkillen har ordning på trasselet!
Det blir en skild ingång till bastu med tvättrum åt vänster.  Dörren  från tvättrummet till det lilla köket ströks. Det blev för trångt.  Från köket en liten hall med WC till vä och ateljen rakt fram. Ateljen blir också gästrum.
Betongkransen runt väggarna är gjuten och ska brinna ihop. Måtte det bli bra nu. Jag har ändå förtroende för byggjobbarna, de kan jobba med gamla hus och vet hur en hundraårig byggnad ska renoveras med dagens material på rätt ställe. Trä rör på sig och marken rör på sig och husets material gör det också inom hundra år... Uthuset har stått lång tid, vet inte om det är lika gammalt eller äldre än huvudbyggnaden med det syns att det långa uthuset böljar och går i vågor.  Nu ska det rätas ut och bli som nytt!

För 10-15 år sen, tror jag, renoverades ateljeändan som  kom att stå lite högre då grunden gjöts.  Den andra änden blev mest att hänga på den gamla  grunden. Där kommer det att bli en ny gjuten platta.

Erfarenheterna från boningshuset oroar men jag kan inte komma på vad det kunde vara som går snett nu så jag får ta bekymren i den ordning de kommer och lita på att det ska gå bra. 

Snart kommer betongbilen, det ska gjutas ny platta under lidergolvet.

1 november 2013

Nu är det uthusets tur att bli renoverat.


 Arbetet med att riva ut inredningen i det s k " luktrummet" har börjat. Som jag kanske berättade blev rummet för ett tiotal årsedan inrett som gästrum av de förra ägarna. Under tiden de på sin tid  renoverade huvudbyggnaden bodde de i uthuset.  Obegripligt är att de kunde göra det, rummet har en otroligt stark kemisk lukt som svider i ögonen. Lukten har spridit sig till ateljen och jag vågade inte använda den under de senaste åren. 
Nu ska det undersökas varifrån lukten kommer. Den har ökat mer och mer under tiden jag ägt huset. En stickande lukt av lösningsmedel eller något


 Här visar bilderna uthuset strax efter det dräneringen lagts ner.


 Vatten- och avloppsrör har lagts ner och en pump för avloppet. Allt är klart för att senare kopplas in i huset.
Husgrunden är ojämn och tillbyggd vilket jag hoppas ska kunna åtgärdas. Köpte ordentliga andningsskydd och byggfläkten sattes in för att vädra ordentligt.   Byggkillen har  rivit ut en del av inredningen i luktrummet idag dit bastun och pentryt är tänkt att komma. Antagligen kommer stanken från golvet. Byggkillar är duktiga, jag beundrar deras yrkesskicklighet.  Detta är ett enormt dammigt, stinkande skitjobb,  att för en usel lön renovera ett hus där man aldrig vet vilka material som använts. 
 

 Ritningen som gjorts för flera år sen eftersom det var det första projekt som jag ville ta itu med. Men då visade det sig att själva bohuset var i behov av så mycket åtgärder att det här fick vänta. På prov har jag fotoshoppat bastudelen och svängt den horisontellt för att se om det är en bättre lösning. Vi får se.17 augusti 2013

Nu bor mormor i sin stuga!

Åtta månader har gått och under den tiden har en hel del hänt. Renoveringen som kostade tid och pengar är äntligen över och  nu bor jag själv i huset som jag drömde om redan för sju år sedan. Trädgården väntar på sin mästare, haha. Jag har köpt en liten gräsklippare som första åtgärd mot ogräset. Den fick visa vad den kunde i det höga hårda gräset. 
 Flytten gick i ett huj när jag tänker på det så här
 efteråt.
Huset är ju mycket mindre än huset vi bodde i hela familjen så det rymdes inte så mycket, de käraste saker och en och annan liten möbel. 

Här gallrar Leif bland de gamla syrenerna och det blev betydligt ljusare. Där nere växer bärbuskar och två dignande äppelträd. I skuggan av den gamla tujan är skönt att sitta varma dagar. Jag tror att med den här klimatförändringen kommer skugga att bli eftersökt...


Så tog vi hissen upp till vattentornets cafe för att skåda ut över småstad som bäst. Här ser vi,  rakt fram längs gatan och över ån skymten av gamla hemgården i gult bakom bollpilarna.


Här gluttar mormorshuset i mitten av bilden, strax till höger om det gula huset med fyra fönsterrutor... Höghusen har nog kommit till av misstag.. Höghus är sällan vackra att se på. De högre byggdes under rivningsboomen på 60-talet, numera fås det inte byggas högre än tre våningar i vår lilla stad.. så länge det varar.
14. december 2012 
Den gamla vindflöjeln har kommit upp igen. 


Inflyttningsklar.

i juli 2012
Så såg huset ut jag föll för..2006 i maj

Sex år är det mellan bilderna,  huset är äntligen klart för hyresgästens inflyttning. Ett år tog renoveringen, ungefär. Hade jag vetat det jag vet nu hade det aldrig blivit något köp.  Är trots allt  jätteglad att jag inte visste hur dåligt i skick huset var.

På måndag flyttar tjejen in, hon är helt förtjust över att få bo där. Jag är glad att hennes föräldrar hjälper mig med det sista. Byggjobbarna har varit till stor hjälp, inte bara med sitt arbete utan alla goda råd de gett för att få momenten att gå ihop. De har nog inte kunnat undgå att se min osäkerhet om vilka lösningar som är bäst.Att blanda gamla och nya byggmetoder kräver både erfarenhet och känsla för och kunskap om de olika materialen, det är inte alltid lätt att veta vad som kommer att bestå i 100 år av dagens material. Att blanda levande förmultningsbara material med stumma syntetiska är inte alltid lätt eftersom ett trähus alltid rör på sig. Det ska "leva" i flera bemärkelser.

Har lärt mig att tycka ännu mer om gamla hus ännu mera efter det här, nu är det tid att njuta av resultatet. Det hinner man inte så länge med trähus, de fodrar omsorg, men nu ska det väl hålla några år utan större åtgärder. :-)
Målade alla dropplister under fönstrena igår. Lådan med luftvärmepumpen ska målas i samma färg som huset .

Tre fönster hade spruckna glas, bubbliga grönskiftande och tunna.  Nutidens glas är tjockare och svårare att att passa in i de tunna bågarna.  Alla fönster är i behov av renovering  men det får bli till ett annat år. 
.
oktober 2009

december 2011 21 juni 2012!

Sjösten modell större


De var inte små, stenarna som kom!  Försökte placera några igår men fick nog ge upp. Inget arbete för en gråhårig pensions ärad mormor, inte.  Räknade ut att det med samma fart skulle ta tre veckor om jag gjorde lite varje dag.  Måste nog ha hjälp. Tänkte jag skulle göra en ränna av bräder och så får de rulla ner.   Då gick det däremot mycket enklare och var mycket roligare att så in hela öppna jordytorna med gräsfrö! Planterade solrosor vid södra uthusväggen och lite smått som jag drivit upp och som blev över. Trädgården får nog mogna fram lite åt gången.  Lite mormorsstil med gammaldags perenner...

Många gamla växter finns kvar ännu nånstans i lurvet här.  Aklejor, trädgårdsnattviol, narcisser, lijekonvalj, blåsippor, vallmo lyser just nu bland grönskan och vintergröna som blommar blått.

Hostan hamnade i alla fall på sin gamla plats vid stenkanten under äppelträdet. Äppelträdet har blivit lite medfaret av grävmaskinsarmen men inte farligt. Det tar sig säkert, är mitt hopp.


Brunnen. Den ska få en pump och lite snyggare lock. Nångång. Under den stora tujan är det skönt att sitta. Just nu får man röja sig plats på bänken...


16. juni 2012

Snart klart för inflyttning 


Åtminstone börjar det skönjas ett slut på renoveringsarbetet! Mycket smått återtår men det är sånt som bara är trevligt,  sånt som gör huset mysigare. Terasstenarna är i dag på plats, jord har schaktats ut och jag har satt tillbaka den stora hostan som grävmaskinen flyttade åt sidan Den är delad och växer ungefär på samma plats ovanför stenkanten. Ny källarlucka har det blivit och senare ska det bli ett fint lock på brunnen med en gammeldags pump jag sparat. Det fanns vatten i den gamla brunnen! Trdde den hade sinat av all dränering, men inte.  Där finns det vatten till att vattna trädgårdslandet..

En bredare trappa blev det. Av den gamla togs ledstången tillvara. Den hade jag tänkt måla svart och låta sätta vid terasstrappan.

 Hm, tja, kupolen på skorsstenen smälter inte precis in i helheten men den fyller sin funktion. Nångång i framtiden kanske den kan bytas ut mot en platthatt, får se.  Väntar på den nya dörren och om ett år lovade byggjobbaren komma och laga ett luftvärmepumpskydd som gömmer aggregatet, det syns längst till höger. Luftvärmepumpen kommer att stå  fritt på en betongplatta och inte dikt mot husväggen. Då hörs det inte något ljud från den. 

Plank och staket ska det bli småningom. Å, det är så roligt att få det klart! Nu återstår bara att betala alla räkningar, hu! Och avbetalningar på lånet för pengarna räckte ju inte när det blev så omfattande överraskningar med hela huset. Nu känns det ändå värt allt när man ser resultatet. Huset är en vila för ögonen och själen. Nästa gång blir det bilder inne från huset!
 1.juni 2012

Nu börjar huset likna sig 

1.6.2012
11.11.2011


 igen, lite bastantare, lite bredare. Gamla hus har en själ och står det inte visst där och pöser lite med  nytt tak, nytt golv, och ny och tjockare isolering i hela huset och ser det  inte lika förnöjt ut som jag känner mig?  Ett välgjort, gediget yrkesarbete av härliga snickare börjar snart vara klart.  De faktiska kostnaderna är överkomliga när  känslan av att veta att det inte är något fuskbygge är obetalbar.  Jag kommer att sakna byggjobbarna. .. 

 
 Stenarna till avsatsen började läggas idag. Det är otroligt hur snabbt det går att flytta stenbumlingar och pussla dem dit man tänkt sig .  Det ska bli en stentrappa med ledstång och en slänt som sluttar på ena sidan och en låg mur på den andra...Stenparti och låga perenner.
Tillsist blir det mager matjord på singeln och ängsblommor..ingen gräsmatta. Det är bara jobbigt. Så är min önskan, få se hur det blir.17 maj 2012

Vinterpäls


på  mormorsstugan!

Nu ska det väl bli varmt och gött inne!


 Isoleringen består av papper! Gamla tidningar som malts sönder till ett fluff som tillsammans med något klisterämne ska fastna in i minsta springa. Det gamla har tagits bort, lump och mossa väck. Så kommer vindskivor ovanpå fluffet,  så luftspalt och ny lockpanel ovanpå tillsist. 

Kvisten är ny, den blev tillbyggd senare och är isolerad från förut. 

Det som föll ner på marken och inte fastnade på väggarna samlade vi ihop i säckar för att spara för kommande behov. Det blev en hel del!

5 maj 2012

Avklädd 

Byggjobbarna rev bort den gamla isoleringen som nu ska bli ny med den skillnaden att luftspalten kommer nära brädfodringen och inte som tidigare, intill stockväggen. 
Ett hus byggt 1880, står det på en stock med initialerna KNW.  Av stockvarvet uppe under vindsfönstret att döma verkar det som om huset höjts någon gång, kanske för att få ståhöjd på vinden.


Isolerad med tygbitar och säckväv, husmossa och lite odefinierbart grums som föll sönder när man rörde vid det.Man tog vad man hade.

Stockarna är rödmålade så huset har nångång stått med stocken synlig,eller så är det tillvaratagna gamla stockar som flyttats och byggts upp här. Troligen det senare.Adertonhundråttio

Hyresgästers egen design.

. Jag skulle vilja byta murkna stockar, men jobbarna som ju borde vara insatta i hus säger att det inte behövs bara det skrapas bort till friskt virke.


27. mars 2012

Funderingar

Inte mycket kvar att göra inomhus men inte mycket kvar av pengar heller.. Därför har jag gjort en del själv men måste få hjälp med att sätta fast lister och kökets dörrknoppar. Rörmokaren har fixat vattnet till köket, sedan är det bara att flytta in!

Nej, inte rikrigt ännu, golven i övre våningen ska målas, hade tänkt måla dem i en pärlgrå linoljefärg. Färgen smälter in i oljämnheter och täcker fläckar. Slipar det värsta med sandpapper. dammsuger och torkar rent och låter golvet torka ordentligt innan målningen.

Så är det bara att måla då.

Pratade med sonen här om dagen om uthuset som sprack i fogarna när de sprängde utanför. Han tyckte jag absolut måste ha firman att ersätta skadorna och blev förvånad över att jag inget berättat. . Det hände ju i höstas. Då  jag kom in i ateljen och såg  att tre stora akvarelltavlor ramlat ner, glas och ramar spruckna och  lampor lossnat från fästen i taket och sprickor uppkommit i väggfogarna ville jag bara gråta..

Sprängaren försvarade sig med att byggövervakaren hade sagt att jag ändå tänkt riva uthuset.  Sedan gick han motvilligt med på dra av 200€ för de skadade tavlorna.
'
Det är bara det att jag blir så lessen över alla motgångar så jag orkar inte ta tag i det och bråka. Måste få skadorna värderade och tala med försäkringsbolaget igen. De ville inte ta det på sig först.Jag skulle prata med sprängaren, vilket jag ju gjorde. Känner mig förföljd av otur med hela projektet. 


Trädgården och gården ska fyllas med matjord på grävda ytor i sommar , där ska det också en stensättning mot avsatsen och stentrappa ner. Planket på sin plats igen och en senare fråga blir det nya staketet. Då drar någon en lättnadens suck! Gissa vem ! :-) 16. februari 2012

Köksskåpen målas


Köksskåpen är grundmålade och idag har jag målat inuti skåpen. Det blir stark lukt så jag tar lite i gången..


Elkillen har varit och fixat flere ljuspunkter. Mormors gamla  lampa, kanske skulle passa...?

Gångjärnen är ursprungliga.  Fint att de inte är övermålade, ser ut att vara  handsmidda.  

Det gamla kammarlåset och dörrvredet får bli precis som de är.

Dörr och lås med lager av målfärg.  Charmigt!

21 januari 2012

Tapetdags!


Det blev en Josef Frank-tapet, "Vårklockor!"


 Tadaaa! En försmak av blomserfest och sommar. Att få tapetsera en så härlig tapet i kallaste januari, det är helt roligt.


Så här blev rummet i andra änden av vinden.  Hit hamnade de gamla tapetrullarna jag sparat en tid för något annat men nu kom de upp i vindskammaren i " krångelkåken."   Resten av väggarna  ska bli enfärgat vita. Nu återstår tapetseringen i köket och sedan blir det att måla resten. I ljust dämpat vitt.
Stockarna i taket är så fina, dem skulle det vara synd att måla och svårt att få snyggt i så fall. De är fulla av intressanta sprickor och spår av åren som gått. Så har ytan så snygga maskgångar. En levande yta.
19. januari 2012


Ljuspunkter! Det installerats elektriska lampor och kontakter här och där i renoveringshuset idag. Dessutom fick jag hjälp med att tapetsera, tills vidare endast de väggar där kontakterna sitter.  I morgon blir det nya tag med tapetrullarna! 

Beundrar elkillarnas yrkeskunskap. Egentligen är ju all hantverksmässig yrkesskicklighet beundransvärd.

7 januari 2012


Väggmålning?

på trappväggen
eller Affischtapet Hanna Wering?
Nästa vecka kommer elfirman. Återstår inte mycket yrkesarbete efter det, gläder mig för det har kostat skjortan. Mycket kan sedan göras på egen hand, ja, rörmokaren måste ju ännu koppla in vatten till köket. Hanna Wering har fina  mönster! 5 januari 2012

 Städning Idag har jag röjt och kört byggavfall till återvinningen.
Kakelväggen är klar och visst blev det bra. Hade tänkt mig franska handgjorda kakel med blått motiv men det skulle ha blivit så dyrt. Den gamla elspisen kommer antagligen att bytas till en som är effektivare och passar bättre. Som kommer i rätt höjd. Skulle kunna tänka mig en mindre elspis som kan stå på en vedlåda. En vedlåda där man vippar ut fronten. Hm, få se..

Nu väntar elarbete och vatten till diskbänken, tapetsering och att måla köksinredningen. Den är av helträ, det känns gediget och det doftar gott av det i hela köket. Ingen diskmaskin rymdes någonstans. Får trösta mig med att det är väldigt meditativt att diska.   Klarade man det förr går det nu också. Tidsbesparande apparater skapar stress, hur paradoxalt det än låter.
3 januari 2012

Sista handen vid dräneringsarbetet
 Uthuset mot grannen i väst och syd.

Rören till avlopp och dränering läggs ner. Som ni ser går uthusets grund lite upp och ner och hit och dit. Den del där ateljen är blev ombyggd men resten lämnade sgs ogjort och grävaren sa att vattnet från grannens parkeringsplats har runnit mot huset. Ett vått och kladdigt arbete hade killarna. Nu får dräneringsrören kopplas till stadens nertill i backen. Det blir stadens ansvar och jag hoppas att de får det gjort! Så mycken olägenhet både staden och grannarna åsamkat.. Här syns fähusets gödseldörr med katthål. Enligt gamla berättelser hade man höns och ko. Hela uthuset borde enligt byggnadsingenjören rivas och byggas upp på nytt. Nu är i alla fall rören för kommande avlopp lagda och dräneringen gjord.  Vintern kan komma. Jag får ägna mig åt det roligaste: inomhusarbetet. Måla, tapetsera och inreda.. !


 28.12.2011.

Dräneringsarbete

Berget intill uthuset är borta och dräneringsrören nersatta.
Här täcker grävmaskinen rören och ovanpå kommer det att bli matjord. Planket passar inte nu när berget är borta, men kanske det kan sättas dit till en del redan. Dert vore bra nu när grävmaskinen är där och kan lyfta... i så fall måste grundpelare gjutas.. Få se vad grävaren säger om det, måste prata med honom.
Huset skakade ganska rejält vid smällen. .
berget är inte längre synligt

Köksinredningen har kommit upp!


 Den gamla elspisen som stått där sen tidigare kanske inte så energisnål enligt dagens krav mera. 8.12.2011
Ny spismur i köket


När arbetet utomhus börjar bli klart kom en ny överraskning. Berget framför ateljen gör att vatten rinner in under uthuset.  Det ska sprängas bort när de nu en  gång håller på så att lutningen går från och inte till huset. Där fick jag överge mina stenpartiplaner. Åtminstone just där.

Det är sant, den omisskänligt starka lukten i rummet intill ateljen i uthuset kommer inte från det i tiden allområdande plastmaterialet allenast utan någonstans under golvet ligger en härd  mögelodling. Lukten är så stark att det inte går att vistas någon lång stund därinne, det måste åtgärdas. När det första gången renoverades försummade man ventilationen under golvet. Med tiden har fukten sökt sig alltmer in under de pålappade krypgrunden. Samma visa som i boningshuset,  lutningen från huset har varit fel.

Byggnadsledaren kalkylerade och framkastade en kostnad på över 100.000€ för saneringen av hela uthuset. Jag känner plötsligt en stund av verklighetsfrånvaro.  Inser med obehaglig skärpa att  uthuset kan bli nästa pengahål. Samt att  ateljen kan vara ohälsosam fastän samma lukt inte finns där.

Boningshuset  måste bli klart först.  Första hjälpen är att få ytvattnet att rinna rätt. 

Insåg också att jag inte skulle ha klarat av att kakla spisen, hade inte de grejor som behövs och framför allt inte vanan.  Morits har grundat ytan för att kaklen ska bli jämna. Lite deppad cyklade jag hem från det pengaslukande stället.. Ändå känner jag att det kommer att bli fint, ett litet paradis när allt är klart. Ett kostbart litet paradis lika lummigt och grönt som den första gång jag såg det.. Allt ska ha sin tid och sitt pris.

När köksinredningen kommer till kommer det inte att se ut som en cementkoloss ..
2.12.2011

 Stenläggningstankar

Idag var vi och tittade på de stenar som blev över efter terassbygget.  nu kommer de väl till pass när gården som renoveras,  döpt till Källbackagården efter stadsdelen,  ska terasseras.

Det blir ett stenpusslande, frågan är om stenarna räcker till . Om inte står de intill en gammal grund efter ett fähus, där skulle finnas mer sten.

 Planerar hur det skulle komma att se ut när allt äntligen är färdigt. På nätet hittade jag gårdens historia, printade ut och sparade i gårdsboken där alla andra anteckningar över vad som hänt kommer att skrivas ner. I historiebeskrivningen är det den svartvita gårdsbilden med hunden som är Källbackagården. Det bodde fem personer  i huset med två rum då, om inte vinden var inredd men det tror jag inte.
När allt arbete på renoveringen är klart gör jag en bok av renoveringsbloggen..

1. 12. 2011


På måndag kommer byggjobbarna! 


 golvbräderna väntar på att bli lagda.

28.11.2011Dynamitgubbar 

Pang i berget blev det idag ! Här stoppar han ner dynamitgubbarna

i hålen som en mastodontmaskin borrade

Hörde smällen när jag var hemma igen så i morron får jag se om husen flyttat på sig.  Just här växte smultron.. och svalört. .. Vilket jobb det blev, trodde det bara skulle behövas ett litet smalt dike längs planket.

25.11.2011


grävandet  fortsätter..


"Rönnens vattentag" Vattnet kommer att rinna bort när berget sprängs för att få ner rören.

Undras just..

här ska visst fjärrvärmeröret gå...

Nivåskillnad mellan garaget och huset. I kanten blir det en stenlagd slänt. Tänker plantera timjan och mossflox där och längs garageväggen pipranka.


24.11.2011 
  En rönn på tunet motar onda makter och bringar lycka, så är den ju vacker med sina vita blommor och röda bär. .. Hoppas den klarar sig!!


19.11.2011


  Kakelugnen är färdig!

 Äntligen står den där, nya kakelugnen. Stilig och proffsigt murad  höjer den känslan på hela huset.

voila!
adios!

den gamla kakelugnen som for till himlen in

 
17.11.11.


..och fortsätter..
 För att få ner dräneringsrören runt huset  måste nästan hela gårdsplanen  bli uppgrävd.

7
Här ser ni ateljefönstret. Nedanför det kommer berget att bli ännu mera synligt. Där blir det fint att ha fetknopp eller ett litet stenparti! Vid dörren en liten trappa och till den längs berget blir en slänt till den förutom en stentrappa uppifrån huset. Buskar och blommor ska växa upp igen, de som gjorde att förståndet for allvärldens väg när jag vid åsynen av platsen föll pladask.
Det är kul att planera, vara sin egen trädgårdsarkitekt!

 Närmare kameran syns brunnen, till den har jag sparat en gammaldags pump.  Det blir en rejäl avsats med stenkant och trappa här. Klematisarna for all världens väg, snyft, hann inte säga till..


Här syns den ena klematisen vid väggen ännu. De två dörrarna leder till lidret och utedasset. I lidret syns ännu spår efter husdjur, gris eller höns. Där finns en bakdörr med katthål. Utedasset går ännu att använda om det skulle bli nödvändigt. :-)  Grannarna i höghuset skulle snörpa på näsorna.                                                                                                                               Kakelugnskillarna har kommit!igår
idag!

Det går fort att mura när delarna är i runda "kakor,"  i sektioner med hål i mitten. 

11.11.11.


Grävandet fortsätter..Cyklade tidigt till byggnadskontoret med ansökan om att få sänka marknivån på den forna gatan som nu är grönområde intill huset.

Repeterade innan jag somnade vad jag skulle säga åt pappersvändaren, stadsgeodeten eller vad han nu har för profession. " Om ni inte skalar ner markytan så att den kommer i jämnhöjd med halva stenfoten  kan jag begära ersättning av staden för att ha dumpat jord och snö i flera år intill huset så att ytvatten har runnit ner i källaren och orsakat dyrreparerad fuktskada under hela huset."

Tror ni jag fick det ur mig? Nä. 

.

10 november 2011


Nu börjar dräneringsarbetet


Bäst att hålla i huset..
Blev först fundersam över hur stor grävmaskinen verkade som skulle in i den lilla trädgården. Men larvfötterna bär och skickliga är dessa grävmaskinister, de kan sina mastodonter. Här tar han sig under äppelträdet. Klematisen for all världens väg... och bärbusken. Vill inte verka pjoskig med växterna när deäneringen är det viktigaste. I stället får jag en fin slänt med stenar och kan plantera nytt..Här funderar förståsigpåarna hur rören ska dras och hur de ska göra med gatan som nu är grönområde och för hög i förhållande till husgrunden..Under årens lopp har man fyll på gatan  ca en halv meter.   Nu blir det att anhålla om ändring av stadsbilden och sånt tar väl sin tid.  Hoppas det går att få rätt lutning  från och inte till huset. Vill inte ha mögel igen efter en så omfattande sanering.
 

 Nästa vecka kommer kakelugnsmuraren!1 november 2011

Köksinredningenhar kommit och likaså kakelugnen!  Nu kommer garaget till nytta, vilken tur att det blev så rymligt ändå.
 När kakelugnsdelarna kom i en stor långtradare fanns det inget att lyfta ner dem med!! Ringde en järn och farmtillbehörsfirma, jo, fick komma dit med långtradaren och lasta av dem där de hade truckar tills jag fick tag på någon som kunde komma och köra och lyfta in dem på rätt adress.. Allt ordnade sig. En budfirma kom och jag hjälpte killen att baxa in tre kakelugnskollin i garaget.

 Kakelugnsväggen blir fin, helt klart jättefin. Idag är en mormor glad, det går långsamt fram men det går ändå fram. Grävaren var och recognoserade igår och det blir omfattande dräneringsgrävande runt hus och uthus. Bävar, då försvinner väl klematisen, hostan och o fasa bara inte äppelträdet tar skada.25 oktober 2011

Kakelugnsmuren

 står muren nästan klar, ett lager finare rappning och så ytbehandling sedan kan kakelugnen börja muras upp när allt torkat. Jag är så glad att fundamentet under räckte till den runda modellen, Nu blir det fint. Tredje gången gillt. Nu blir det en gedigen en med högsta värmevärde för sin plats. Lite orolig är jag för skorstenen, den borde kanske ha bättrats på ännu.Köksinredningen kommer vilken dag som helst, golvplankorna står uppradade och väntar. Grävaren är vidtalad för dräneringen runt huset. Vill inte ha smältvatten i källaren nu när allt är så torrt och fint. Inomhusluften är helt klart bättre och skönare att andas .Det doftar nytt trä.

Funderar på att göra en väggmålning i trappuppgången.
 

17.oktober 2011

 Skorstenen..


Nu börjar jag tro att någon vill illfänas med mig, motigheterna hopar sig med huset.. Börjar misstänka att det bor en ond ande där, en hustomte som inte vill att det ska göras något alls. I så fall måste jag göra mig på god fot med honom, gammal och sur tomte ska få julgröt redan till advent.. .


När jag gick igenom foton på huset och tittade närmare efter såg jag hur skorstenen ser ut, numera under vattentaket. Ovanför är den nymurad och fin. Men den är ju sned,  den ser ut att tippa när som helst. Och undertill ser teglet inte vidare starkt ut.  Ska man våga elda och lita på att den är brandsäker? Måste visa bilderna för brandsyningsgubben..20 september 2011
I väntan på kakelugnen.

Om kanske inte alltför lång tid ska det skina och blänka av vitt kakel och mässing. Först måste det fixas lite. Det svarta hålet ska muras igen och ett nytt tas upptill. Sockeln är några cm för hög. Muren rappas och bli slät och målas före muraren kommer.

Det går i alla fall framåt, lite åt gången. En husrenovering tar sin tid, särskilt när ingen ännu bor där och inte väntar på att få flytta in inom en snar framtid.  Helst skulle jag ju vilja att det hände något i en jämn takt, lite frustrerande är det att vänta på jobbare. Golvet är beställt, likaså köksinredningen.

Ibland undrar jag vad jag gett mig in på.  Det är ändå inspirerande och roligt att "jobba" med ett gammalt hus och jag tror att det i det långa loppet ändå lönar sig att satsa på det. Försöker vara optimist.

Slukar allt om byggnadsvård och har hittat en fantastisk katalog som har nästan allt i ämnet.

 http://www.rakennusapteekki.fi/svenska/handbok/index.asp

26. augusti 2011


Sorgebarnet kakelugnen


Byggjobbaren ringde och sa att han har tid att komma i slutet på oktober!   Härligt, nu börjar det röra på sig, jag har känt mig så handfallen utan byggjobbare . Så idag har jag valt golv, tittat på kakelplattor i köket och bestämt köksinredningens färger och taket i övre vån.  En riktig handlingens dag idag! I morgon blir det att ringa om dräneringsgrävandet runt huset och få  fler offerter på köket..

En sak som jag grunnat över, ska jag eller ska jag inte låta riva den misslyckade kakelugnen?!  Ska något ske måste det ske nu,  att riva ner en kakelugn är dammigt och skräpigt värre. Den blev helt fel där den står lite på snedden i sin knut, ett sorgligt kapitel blev det.
. Det var svårt att veta hur den skulle bli att se ut som färdig då jag inte hade någon bild eller några mått  i lådan med den nertagna kakelugnsdelarna . Murarna fick improvisera, lägga ut delarna och räkna ut, inget lätt arbete. Den måste tas ner ett kakelvarv och göras smalare och jag tänkte efteråt att den ser ut som om den var lika gammal som huset..

Nu drömmer jag om en ny när allt annat blir nytt.. En kakelugn ska stå där länge och överleva många skeenden och invånare i huset  så visst ska alla bli glada av att se den.. 


Taket är snyggt med sin bruna färg, ett vitt tak skulle göra rummet ljusare men så här är det mera levande. Golvet blir ljusare och inredningen ska också gå i ljusa färger..4.augusti 2011


En paus på bygget

Ingen större verksamhet på bygget under sommarens soliga dagar. Plåtslagaren har satt upp vattenrännor tills höstregnen börjar komma på allvar och jag har grundmålat väggarna i stora rummet. Inte mer.

Har bett om offerter till kökets inredning.  Trappan ska monteras men före den kommer på plats har jag tänkt göra en väggmålning på väggen bakom den.  Därefter ska golvet läggas, skivor i taket i övre våningen och lister och ... 
 

Tusen småsaker som kommer efterhand innan inflyttning.  
Övre våningenKlart för denna gång.


Idag var jobbarna där sista dagen. Men klart är det inte ännu men de hade bråttom till ett annat jobb och där stod jag. Så mycket som ännu återstår att göra!  Foderbräderna inomhus till fönstren, innertaket i övre våningen, golvens ytbeläggning. . kökets kakelvägg.. . vem ska jag få att hjälpa mig med det?

Måla och tapetsera kan jag göra själv men allt snickararbete måste jag ju få hjälp med men vem har tid med det nu när det är högsäsong?? Borde ha vetat lite med på förhand så att jag kunnat beställa någon annan.. borde ha skrivit ett kontrakt på det som skulle göras klart.

"Det är ju varmt och tätt nu" sa killarna och så for de.  Elkillen är i alla fall kvar och installerar och takplåten håller en kille på att göra färdigt.
Hoppas jag!


Takpannor

 Det blir plåttak i stället för nya pannor på huset och nu står där tre stora lådor med takpannor i betong och väntar på nya öden.


De räcker till ca 70 m2 enligt byggjobbaren och kostar100€ eller till högstbjudandepris. 

Taket. forts 

12.5.2011
 Vädret kunde inte vara bättre för takarbetet. Har bryggt mera mjöd att föra åt "byggubbarna", det har varit varmt! 4.5. 2011 

Taket, ett tidsdokument

Nu har gubbarna börjat undersöka vad som finns under takpannorna! Först tänkte vi bara kassera takpannorna men de var i så fint skick att jag tyckte det vore synd. Kanske de kan komma till användning eller sälja.

Vad fanns under pannorna?


Jo, ovanpå innertaket låg det äldsta taket  av bräder lagda omlott. Ovanpå det ett spåntak, eller pärttak som vi säger här. Sedan flera lager bitumen eller tjärpapp både i  rött och svart och ovanpå det mineralull täckt med plast. Så takpannorna och under dem skivor av jag vet inte vad. Efter mycket funderande där uppe kom vi på att det bästa man kan göra är att byta alla lager,  höja taket så att det blir en ordentlig luftspalt och samtidigt förlänga utskiften  en aning för att få harmoni på husets utseende. Det kommer att se högre ut men jag tror att det längre utskiftet tar bort det höga intrycket  samtidigt som det släpper mera ljus in genom vindsfönstren. 

21.4.2011


Vedspisenoch kakelugnen


Här har väggen i köket öppnats för att få  rökgång för vedspisen. Det fanns en grund under golvet för en gammal kakelugn som stått på samma plats. Nu gällde det att få rätt rökutgång, det blev i samma utgång som den nya kakelugnen eftersom det endast funnits en eldstad i huset.
  Arbetet med vedspisen blev mer än beräknat men när den slutligen är klar känns det på något sätt värt all möda och alla utgifter. Kakelugnen ska får också en ny spisgrund, nu har jag på känn att det ska bli bra! Under vedspisen kommer en öppning och därefter sätter byggjobbaren vitt kakel på ytorna. Helst skulle jag vilja byta kaklet på väggen ovanför också, men det blir ett rejält jobb att få bort så jag tror det får vara som det är.  Köksinredningen blir helt ny, golvet blir nytt från grunden, härligt. Härligt att veta att allt är genomgånget, inget mögel, ingen fukt. Skönt.

 13.april 2011


Kakelugnen

Köksgolvet är ett stort hål och källaren därunder är i dagen. Saneringsbilen kom på nytt och har sugit bort all jord och gammal isolering där också. Vedspisen i köket blir helt murad på nytt. Det visade sig att luftspalten mellan spis och mur var igenmurad! Cementen skulle ha spruckit i värmeutvidgningen.Jag har så funderat på kakelugnen!  Vad kan den då dölja för okända fel invändigt? Blir misstänksam. Platsar den in, den krusidulliga frisen mot det mörka grova taket? Ser den ändå inte ut att ha stått där jämt?  Innan kakelugnen stod där en bastant öppen spis med rak rökgång.För flera år sedan köpte jag kakelugnen färdigt nerplockad i lådor. Jag visste inte exakt hur den såg ut som uppmonterad, en ganska grov skiss följde med men säljarna hade ingen exakt bild av hur den skulle se ut som färdig. Inga mått. Det var ett lotteri, jag litade ju på murarna att de skulle fixa det, de som kunde...  Det visade sig vara en ugn som skulle stå mot en rak vägg.  Här hamnade den i ett hörn.

Jag vet inte heller om de använt rätt fogmassa, det ser ut att ha spruckit mellan kaklen..  Ska jag låta den stå och vara till livslångt förtret eller bekosta en ny? Ska jag passa på i den allmänna renoveringen..?  Jag har så svårt att ta beslut! Tappar nästan modet med hela rasket.9 april 2011

Igår stod garaget med tak och väggar uppe.  Det ser inte alltför stort ut och mera krymper det när färgen kommer till, falurött förstås. Tog ingen bild nu, det är så fult. Sen när det är målat och klart, med dörr och ett litet fönster- då.
Plockade  ihop spillvirke att elda i spisen med och började sen bära skräpvirke till containern. Håh, så dålig kondis en mormor har! Måste ge upp, det kändes i ryggen och  hade svårt att komma ur sängen i morse. 

Det är så varje vår, man har legat av sig  och blivit lat under vinterns lopp och när våren kommer gör man ryck som en tok. Så värker alla muskler en tid igen. Tänk om man satte igång med träning lagom på förhand! Tänker på fåglarna. De flyger över land och hav och har minsann ork att börja bygga och bo, städa ur holkar och kvittra natten lång när de kommit fram. 
6. april 2011

Så har turen kommit till väggisoleringen invändigt. Funderade vad som vore bäst, hörde ett radioprogram där man framhöll att inte blanda olika material i ett gammalt hus; plast, gips, mineralull.. Men jag litar på byggjobbarna, de vet att lämna luftspalter och hur det fungerar med de olika materialen. Dessutom eldade man mera oregelbundet förr,  det var stor skillnad i temperatur i gamla hus. Nu är värmen jämn, det hinner knappast bildas kondens och den som bildas försvinner snabbt. Hoppeligen.  Huvudsaken är att luften kan cirkulera utan att det bildas drag. Att huset andas.

Köket.

Vedspisen blev så fel.  Nu ska den göras om. Visst är det trevligare att elda och laga mat vid en snyggt inmurad vedspis, den ska ju stå i många år! Synd, han hade mycket jobb killen som murade in den men..  rappningen är svår att hålla ren med sin skrovliga yta. Frågan är, en öppning eller inte för ved under spisen?
Intill vedspisen ska elspisen stå och intill väggen en liten diskbänk.

 
Så  köksgolvet. Vi tvekade, ska vi öppna och låta det fina golvet skatta åt förgängelsen för att bli säkra på att det inte finns mögelhärdar där under? Eller tro att det inte finns? Nej, det är bättre att vara säker. Dessutom ska en golvventil från vardagsrummet löpa under köksgolvet ut. Sammanlagt sju öppningar under golven, en sk krypgrund ska vädra.4. 4. 2011
Tapeter från gångna tider

Det fanns lager av gamla tapeter under gipsskivorna. Sköra och dammiga,  endel  mönster riktigt vackra. Det skulle vara fint att kopiera och sätta upp ett mönster som varit i huset men bland dagens urval hittar man säkert liknande. Så jag sätter tillbaka fragmenten bakom väggen igen.

Renoveringen fortskrider.  Hoppas allt som är och eventuellt kan bli mögel är borta nu. Det verkar så, lukten är i alla fall en helt annan.


Golvet är lagt, det går fort nu.
Så är det väggarnas tur.Gamla sköra tapetflagor. Endel riktigt fina, försöker skära loss så mycket att det går att kopiera mönstret. Gamla tidningstexter från 1894, endel på ryska. 
Resten tapetbitar får bli kvar i väggarna som dokumentation av husets historia. Älskar doften av gamla hus, av mossan mellan stockarna och det gamla virket. Intet nybyggt modernt hus går upp mot att få känna och se materialet som stått i över hundra år.


18.2.2011.
Det var kärlek vid första ögonkastet för fem år sedan.

I gråkalla vinterdagen uppdagas den krassa verklighet.

.


Här sugs materialet under huset till saneringsbilen så det skramlar i rören.15.2.2011

Nu har rivningen kommit såhär långt. I morgon kommer saneringsbilen och suger bort all jord och lera.Det nedersta stockvarvet är tydligt murket. Gärna skulle jag vilja låta hissa upp hela huset men det är ett så stort arbete så i det här fallet går det bara inte att tänka sig, sa byggjobbaren. Då ska inget sitta fast i skorstensstocken..

Bara det murkna byts ut och det blir ordentlig luftväxling under huset ska det väl räcka till för att hålla det friskt. Så spännande att följa med renoveringen! Det gamla virket får bli värme i kakelugn och vedspis.Här syns den gamla källaren. Den fylls igen med stenarna som ska flyttas för att det ska bli större luftutrymme under golvet. Jag undrar om det skulle vara effektivare att värma huset med golvvärme. Läste någonstans att direkt el ur radiatorer värmer snabbare upp luften än elslingor som är nerbäddade o golvet. Men golvvärmen är ju så skön! Särskilt om små barn ska krypa omkring..


Köket innan Rolf och Anna flyttade in.

 9.2.2011.
Garaget 


reser sig. Om jag ska vara riktigt ärlig tycker jag inte om att garaget byggs. Har någon hört vackra visor om garage? Om snickerboa och visthusbod, lada och fähus finns det i många vackra texter, men -garage? Det är något nödvändigt och fult. Här tar det plats och skymmer det både utsikt och insikt men tomten är så liten så här intill vägen är bästa stället.


Vi lever i 2000talet och bilen ska helst bo i eget. Träd får ge vika för garaget, den höga tallen och körsbärsträden. Syrener och småbuskar också. Hoppas en del kommer tillbaka..

Senare på dagen kom byggexperten och gav sin åsikt om huset. Det blir jobb, taket är dåligt isolerat, konstaterade han entusiastiskt när han kände på innertaket, här ska det rivas en bit, sa han med huvudet i en skrubb. Hans argusögon svepte kring huset, i vinklar och vrår, skarvar och konstruktioner. Han såg att det hade bildats rimfrost på utsidan mellan yttervägg och tak. Japp, där smet värme ut. Tur att det var en kall dag så att det syntes.

Luftspalten mellan inner och yttertak för liten, hela taket borde lyftas upp en bit. Lätt som en plätt. Min dotter tyckte att jag skulle sälja alltihopa i befintligt skick för att slippa alla bekymmer. Bekymmer? Det skulle kännas som ett svek, som att lämna en sjuk åt sitt öde, nej, det kan jag ju inte bara. Det är så intressant med gamla hus, är lite hustokig och tycker att det borde löna sig i det långa loppet att lägga ner tid och pengar på en så fin liten mormorsdröm.
Taket  av tjärpapp byts ut till plåt på uthuset en varm junidag år 2007.


7.2.2011

Så har det visat sig att det söta lilla huset jag köpte för fyra-fem år sedan är ett mögelhus och rent omöjligt att bo i. Smygande och osynligt har sporerna spritt sig tills misstankarna som vårdcentralen fick att något inte stod rätt till blev bekräftade. När äntligen mätningarna kommer fram till att det är hälsovådligt ställs tillvaron opp och ner, flytt och söka nytt och jobbigt och många frågor.

Jag får skylla mig själv som inte lät granska huset och grunden innan köpet, det visade sig att virket i källaren under golvet var angripet. Vi lät först byta ut angripna bräder och trodde att det var ordnat, men det var det inte. Efter den snörika vintern ifjol rann smältvattnet från snön ner i källaren och samlades under golvet och torkade inte upp innan det blev vinter igen.

Nu har hyresgästerna flyttat. Det känns jättesorgligt, känner mig jätteskyldig. Om någon vecka kommer byggjobbarna. Grunden måste ses över, fungerande dräneringen ordnas och under golvet måste det bli ordentlig luftcirkulation så att ingen minsta lilla fukt samlas.

Egentligen är det spännande  att se vad som kommer i dagen och hur det ska åtgärdas.


  
                       Klematisen under äppelträdet

I ateljen

Första vintern.

En första inspektion av nyförvärvetDen stora björken med fyra stammar.


Blandade bilder.

Den gamla kakelugnen ligger utspridd och ska muras in. Jag visste inte ens hur den såg ut som färdig. Det var spännande och en verklig utmaning för murarna.