roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 29 maj 2014

vårens skära dag


är full av aktiviteter. Det är mycket som ska vara färdigt både till jul och till midsommar.  Vårtiden och försommaren är förberedelsernas tid, nu ska allt vara klart så vi  får  njuta livets gåvor. Båten kom i sjön också i år, tack vare alla som ställer upp så att jag får styra ut på böljan den blå !Osjälviskt och uppoffrande för det är inte lite jobb som måste göras med den.  Jag är nog  lite tokig som håller fast vid en gammal träbåt.  Är evigt tacksam till Leif som sköter henne så noga varje vår och höst, både skrov och motor. Oljat och tjärat och satt glykol. Leif har också sin Julia, H35 segelbåt att sköta och sjösätta. Han seglar och jag töffar  och ibland gör vi det tillsammans i samma båt. ;-) 

Tjirolin är 24 år nu, tror jag och har varit till stor nytta både att forsla virke och möbler och takplåt och hundar och ungar och massor av proviant under åren.


Hon smälter in i sin omgivning, tycker ni inte?Jag har blivit så van att sitta i en tjärdoftande träbåt att det tar emot att sätta sig i en av oorganisk och kall plast hur fin och bekväm den än är.  Jag har också väldigt svårt att  förstå varför det måste gå så fort, det är ju underbart på sjön men det verkar som de flesta vill därifrån  så fort som möjligt.

  Fartens tjusning och smällande skrov mot vågorna gör ju att man måste hålla i sig, sikta rätt, ha blicken rakt i fjärran  vid målet och styr man bara lite snett kan det barka åt pipsvängen innan man vet ordet.  I stället sitta och gunga med sjön,  titta på vågorna och himlen och om man ser nån sjöfågel simma med ungar så man inte kör ihjäl hela kullen.
Så nu ska jag predika om det som står hjärtat nära. Har visst en känsla av att upprepa mig, men ok.. stå ut eller scrolla över. :-) 

Jag tror att vi har missat det. Långsamhetens livsstil.


Det är långsamheten som gör att tankarna hinner ifatt, man hinner filosofera och lösa eventuella problem. Sjunka in i skön bara vara stämning i visshet om att det här kommer att ta sin tid och att det bara är så.
Slå sig till ro och känna kontakten med vinden och sjön och att ha  utsikt runt hela horisonten  är mera värd än att sitta i en uppvärmd hytt och styra med en ratt och inte veta hur det doftar därute..

Rattar  gör man ju  bilen.


 

Under de varmaste försommardagarna jobbade byggkillarna som mest.

 En terass, ett nytt brunnslock, ett helt staket och en söt grind. Jag är full av beundran för snickarhantverket, vet inte hur jag ska förklara hur glad jag är. Visst, det kostar, men å andra sidan är det en kedja som sätts igång, den genererar arbete och produktion som behövs för att samhällssystemet ska rulla.   Från det att familjer får försörjning och företag utkomst till att huset äntligen blir klart och fint och lite mer värdefullt på många sätt.

Igår blev uthuset klart   Det kändes faktiskt lite vemodigt , hade blivit van med byggnadsljudet på gården.  Likaså vattenkillen som här syns uppe på taket och installerar ventilationsrören avslutade sitt jobb igår.   Elkillen kommer ännu och sätter upp en gårdsslampa i uthusknuten med rörelseindikator så inte ens en katt  kan smyga osynlig.  :-)
Den vita ledstången jag ska stöda mig på på gamla dar  ska bli grönmålad. Den har varit vid trappan tidigare och passade precis vid nedgången. 

Igårkväll var det bastupremiär!!

 Vilken fin och skön bastu, jag har inte badat bastu sen Gud vet när. Det var underbart! Skulle söka björkris för det hör ju till för doftens skull men björken som växer på gården har hängande grenar och de var för högt uppe. Inte kunde jag ju gå till grannen eller parken heller och knycka så det fick bli en öl i stället. Särbon tycker om att slänga öl på stenarna, är inte så förtjust i det men intalar mig att det doftar nybakt bröd..Ovanför kylskåpet fattas ännu ett skåp.
Nu återstår bara småplocket, att inreda och få upp hängare och sånt som gör  att det blir hemtrevligt för dotter med familj när de kommer på besök från Norge. Ateljen är stor och ljus och blir fint som kombisov- och vardagsrum. Där är ännu bråte och möbler som måste sorteras men sen är alltihopa klart. Efter 8 år!

Inga kommentarer: