roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 26 januari 2014

apelsintid Just nu är citrusfrukternas säsong och vad passar bättre än att ställa till marmeladkok. Fjolårets marmelad blev inte riktigt färdigkokt, den stelnade inte tillräckligt så jag fick koka om den lite till. Man lär sig. Nu ett nytt försök.


 I år följde jag inte receptet helt med tiderna utan gick på ögon, smak och känsel. Blandade citroner och apelsiner, noga tvättade. Det är inte så lätt att få tag på ekologiska citrusfrukter på en så liten ort, men frågade efter det i alla fall så att medvetenheten vaknar här också.

Marmeladen måste koka länge för att skalbitarna ska smälta i munnen. Räkna med minst tre timmar på svag värme. Rör om med ljämna mellanrum så att det inte bränns i bottnet. Det gjorde det för mig.. då är det bara att snabbt byta kastrull så att inte smaken ändras.

Helt vanlig apelsinmarmelad

1 kg ekologiska apelsiner, citroner eller annan citrusfrukt
1 liter vatten  ( lite mindre satte jag)
1,5 kg socker
1msk citronsyra (askorbinsyra)

Dela frukterna i 4 delar och skär sedan i tunna skivor. Peta kärnorna i en gastygspåse och koka påsen med i marmeladen. Det ger en fin bitter smak. Blanda med vattnet i en tjockbottnad kastrull och låt koka tills skalen mjuknat. Ta kastrullen från värmen och rör i sockret i omgångar så att det smälter. Låt koka på nytt ca en halv timme. Ta en del av marmeladen och blanda i citronsyran och rör ner det i grytan.
Fyll het marmelad på heta glasburkar sköljda med Atamon, slut till med likaså sköljda lock och förvara svalt. Går också att frysa in om burkarna inte är helt fyllda så att det kan utvidgas i kylan.


2 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Takk for oppskrift, kanskje jeg prøver meg på en liten porsjon.
Verken gubben eller jeg er store appelsinmarmelade-spisere, men vi må jo prøve!

Cicki sa...

Själv pressar jag apelsiner i massor. Det går ju även att dricka citrusarna.....:-)