roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 31 december 2013

norskt

Inneboende i ett norskt - finlandssvenskt hem i två veckor hinner jag få en del givande inblickar av det norska livet. Med nyvakna ögon som varit hemmablinda så länge öppnas de lite med hjälp av dotterns erfarenheter av hur det är att bo här.

Igår var vi inne i byen och shoppade. Ingen mellandagsrearusning alls, många affärer hade inte öppet. I mataffären var det intressant att se hur stort kött och fiskutbud det fanns. Lamm och får, sau som det heter, olika bitar! Det är svårt att få inhemskt fårkött i Finland, den importerade från Nya Zeeland är billigare så det är ju helt galt!
 Tunga. Färsk tunga fick man köpa hemma förut. Nu är den mest saltad och det är nitrit, inte alls lika gott.
Valkött! Fångas den etiskt? Måste man äta valkött idag?
Fisk förståss, i alla former. Köpte konserver, torkad och som kaviar. Alla dessa bullar och biffar, skaldjur, blev habegärligt men kan inte släpa hem , väskan blir för tung att bära.
Norrmännen är ett traditionsbundet folk, mycket av ekomat har inte
vunnit så stor terräng här ännu som hemma och ännu mer i Sverige. Lade märke till många förfallna hus i den vackra fjällmiljön.
Många hus får mig att drömma om ett i Norge, men vilka priser! Borde nog först göras något åt
bostadspolitiken...:) Husen har små utschäft, kanske det har något med snömängden att göra. Drömmen vore en liten tomt med trädgård, fjäll och fjord som utsikt och ett litet finskbyggt Kuusamohus...
Aldrig sluta drömma! :-D

Ett gott slut på det gamla året och ett riktigt gott nytt 2014 !!

2 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Det er artig å se deg i Norge, dine reaksjoner på hav og folk, hus og mat! Og priser!
Ha et riktig godt nytt år, håper du klarer å takle dine smerter!
Klem fra Stubbetufsa! (Med finsk, svensk, norsk og samisk opphav!)

Solveig Sjöskog sa...

Tack för omtanken, Stubbeufsa. Det går så fint, äter piller och får god mat. :-) Igår trattkantarellsoppa bl a, sån svamp finns inte hemmavid det var sååå gott! God fortsättning och kram!