roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 6 september 2012

i baktagen

Äppelträden dignar av frukt, de högsta grenarna dit jag inte nått att kartgallra har gått av. Varför förädlar äppelodlarna träd som inte orkar bära frukten frågar jag mig.
Ska ställa en låda äpplen vid vägen och skriva en skylt: Varsågoda, det är bara att ta. Här ett recept på  dagens bak, en äppelkaka. Har  inte bakat denna förut,  såg att den innehåller 3 ägg och mandelmassa så jag tänkte mmm denär säkert god. Glömde sockret i min iver men mandelmassan är ju söt. Strödde socker över i stället och lite kanel då blir det bröllop med äpplena. Håll till godo, här kommer receptet bland miljoner andra äppelkakor den här årstiden. 

Saftig äppelkaka.

100 gr mandelmassa, 3 ägg,, 1,5 dl strösocker, 50 gr smör, 1 tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, 1 dl mjölk, 3 procent, ca 4 äpplen.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och bröa den, en med löstagbar kant ca 22-24 cm i diam. Riv mandelmassan grovt och blande ner ett ägg itaget. Smält smöret och låt svalna,. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk. Skala och kärna ur äpplena. Lägg hälften av klyftorna i formens botten, häll äver smeten och rada resten av klyftorna ovanpå. Grädda i 30-40 min. Känn med en sticka så den inte är kladdig.

Kaffekopparna i bakgrunden (hm) är ur mormors gömmor.


Inga kommentarer: