roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 19 mars 2012


 I går hade barnbarnen kalas och gäster samlades och hönsen fick dagen till ära komma ut i kvällsolen. För nu är våren här och luften är full av löften och marken full av gott för en stilig tupp med sina favorithustrur på vårpromenad.


Idag spatserade jag själv ut i skogen för att inspektera Gallringen. Killen i maskinen hade ringt och bett mig komma. För så brukar de, sa han, kalla på skogsägaren när de startar.  Motstridiga känslor stred i mitt inre när jag hörde och såg gallringsmaskinen äta sig in i granskogen. Jag vill inte, vill inte att de gör någonting! Men jag hade låtit mig övertalas av förståsigpåaren virkesuppköparen och nu angripen av oresonlig ruelse i hjärtat klev jag över ris och plumsade i snö fram till killen i maskinen.

Han förstod mig, vi pratade länge skog. Han tog sin matpaus där i maskinen och förklarade. Hans fru hade också tagit skogsbrukarcertifikat och hade samma åsikter som jag. Hon ville inte att skogen skulle skötas enbart ekonomiskt så han visste hur såna som jag skulle tas. .  Han förklarade att skogen som just här en gång varit graninplanterad åker måste gallras. En naturförnyad skog har inte enbart gran men denhär delen måste glesas ut för att ge ljus åt bottnet där naturlig förnyelse,  kanske, har lättare att starta.
Ja, det lät ju rimligt. Han jämförde med ett morotsland som inte ger morötter om det inte gallras. Nja, lite haltade jämförelsen för mig, men vi kom överens om att han ändå skulle lämna olika dimensioner och inte enhetliga lika tjocka trän. Så kunde skogen bestå en längre tid genom selektiv avverkning. Sånt är dyrt idag, det måste göras för hand, om man inte gör det själv. Kanske det ordnar i en oviss framtid.
 
I slutet på veckan ska jag gå och se hur det blivit då han kommit en bit in. Tre hektar av tio ska gallras, så det är gudskelov inte så mycket. Naturen reparerar sig men det kommer inte att ske så snabbt att den blir lika fin under min livsstid. Omloppstiden i en skog är lång och att ha fått njuta av en skog som den här är underbart. Killen i processorn visst heter de så påstod också att skogen är sällsynt fin, han har sett skogar i Ryssland.

Inga kommentarer: