roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 29 februari 2012

Britta-tårta med havtorn


Havtornsbär ger
en frisk smak åt både mat, bakverk och efterrätter. Bären är riktiga små vitaminpaket och de odlade är en aning sötare än de vilda. Lite större är de odlade också men ett petgöra är det att plocka dem för hand. Har man bemannat sig med tålamod för det är i kärnorna och skalet nyttigheterna sitter och strör dem över gröten under vintern är belöningen att slippa bli förkyld. :-)


Britta-tårta med havtorn

Fyllningen behöver en dag att stelna så börja dagen före servering.

Botten
125 gr smör, 1 dl socker, 2 äggulor, 1 dl mjölk, 1,5 dl vetemjöl. 2 tsk bakpulver.

Maräng
2 äggvitor, 1,5 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl mandelspån

Fyllning
Havtorngräddgele
1,5 dl havtornssaft, 1,5 dl socker, 2 ägg, 2 dl grädde, 2-3 gelatinblad.

 Börja med havtornsgräddgelen.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5-10 min. Vispa ägg och socker til skum. Vispa grädden.  Värm 0,5 dl havtornssaft och låt de urkramade gelatinbladen smälta i den. Rör ihop äggskummet med den vispade grädden, saften med gelatin och resten av saften. Häll blandningen i en skål och låt stelna i kylen till nästa dag.

Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna ett i sänder och rör emellan dem. Rör ner mjölken omväxlande med de torra ingredienserna.

Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt.
maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och vaniljsocker lite i taget och vispa marängen blank och fin.

 Bred mäsängen på kaksmeten och strö mandelspån över.
Grädda i 200  i 15 min. låt svalna och skär kakan i två delar. Bred havtornsgräddgelen på ena halvan och lyft på den andra halvan strax före servering.

1 kommentar:

Vform sa...

Go´morron!
Verkar riktig mumsig din tårta :O)
Tror nästan det finns många olika recept på den ... jag har två olika som jag brukar baka!
Ska pröva din också ...
Ha en fin dag i dag!
Kram!