roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 24 november 2011

husrenoveringen

Det ryms inte så mycket mer i huvet än renoveringen av huset numera. Följer med och oroar mig och grubblar samtidigt som det är spännande. Drömmer om hur fint det ska bli för att hålla humöret uppe. Under tiden som arbetet fortskrider dyker det upp mer och mer, så är det visst med gamla hus. Ett monteringsfärdigt hus som smälls upp på rekordtid slipper många överraskningar under arbetets gång. Ett gammalt hus håller hårt i sina hemligheter, i golv och tak och väggar.  Har lite dille på gamla hus, blir varm i hjärtat när jag ser ett hus med nätta proportioner och trädgård omkring.  Hus med nya väggar saknar röster från gravarnas dunkel  men blir hoppeligen gammalt det också och får charmen från förr.

Det får ta tid att gå igenom och reparera, was lange währt wird entlich gut. Det känns som om alla de som bott i huset tittar på från sina molntappar och kommenterar och undrar över nutidens alla behov som de klarat sig utan.

Vid köpet gav säljarna konditionsintyg som visade att huset hade mögel i källaren  men enligt dem (säljaren och konditionstestaren) ändå var i beboeligt skick. Ett ganska diffust begrepp  men det måste enligt byggnadshygieniska normer betyda att huset inte är hälsovådligt att bo i.  Det angripna träet byttes ut  och så flyttade hyresgäster  in.  Tiden gick  och allt var frid och fröjd tills mamman till barnen som bodde där började misstänka något,  barnen verkade snuviga och ständigt småsjuka. Lät göra en ny test. Det fanns mer mögelsporer än nånsin och familjen måste flytta snabbt för att inte bli än mer dåliga. De två vintrar som huset hade invånare var extremt snörika. Utanför huset hade dumpats en jättehög snövall och  smältvattnet hade runnit ner i grunden då huset ligger i en sluttning. Smältvattnet bidrog till de höga värdena, förutom att grunden var dålig och taket visade sig vid noggrannare  undersökningar sakna luftspalt..

Jag fick veta för sent att säljaren inom fem år från köpet står för alla renoveringskostnader som beror dolda mögelskador, de fem åren hade redan gått. Hela renoveringen kommer att bli hemskt dyr, jag vet inte hur mycket det kommer att kosta. Bävar för notan. 

Men när huset äntligen är i skick ska det bli invigningsfest! Följ gärna med husets fortsatta öde i fliken husrenoveringen.

2 kommentarer:

Mor Tuta sa...

Gamla hus kan ge bekymmer men har mycket potential också.Lycka till med ditt projekt.
Önskar dej en skön och fin 1:advent
Kram Birgit

solveig sa...

Tack mor Tuta, det värmde. Ha det så gott i helgen1