roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 23 maj 2011

"grönare skogar förbättrar vår hälsa" Det gör gott för småbarn att vara ute så mycket som möjligt och komma i kontakt med lite lort. Låt dem kladda med sand, mylla, vatten, gärna barfota och gärna växa upp med djur om det bara är möjligt.

Folk hade bättre immunförsvar innan dammsugaren, sopborsten är rena friskhetsverktyget. Den rör upp damm och ju mer mikrober ju mindre allergirisk.

Våra kroniska inflammatoriska sjukdomar är inte så dramatiska men de drar ner arbetsförmågan hos den mest arbetsföra befolkningen. Det kostar samhället när allt fler drabbas som tvååringar och dör vid sjuttio. Det blir billigare att förebygga skadan.
"I en artrik miljö finns mycket mer mikrober som bombarderar vår hud och höjer immunförsvaret. Allergier, astma, celiaki och typ 1-diabetes har ökat i takt med att organismernas mångfald minskar"
Det måste vara en allergiprofessor för att säga  så att vi ska inse det som ju egentligen är självklart. Tari Haahtela vid Helsingfors universitets centralsjukhus lyfter fram sambanden:  Ju mer naturen utarmas desto sjukare blir vi. Vår framfart gör att naturen slår tillbaka på ett obehagligt sätt. 


 Så till sist säger han i Hbl det jag ofta tänker nu när gräsklipparterrorn med full styrka kör igång säsongen.   Man skulle inte få vårda ihjäl alla parker och grönområden i städer till gräsöknar. Låt naturen vara och frodas som den vill.

Det behövs en kontrollerad orördhet för vår hälsas skull.

Inga kommentarer: