roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 12 februari 2011

söta ödeVarifrån skulle alla kaffemostrar och kakmormödrar komma om inte för att de förstått att detta livets goda finns i köket? Husmor blir aldrig omodern, hon är ankaret i en osäker värld. I köket samlas man, köksbordet är trygghetens och den goda samvarons mandala. Det är bara att ta fram ett recept och följa det eller skapa enligt inspiration, ordna lite ljus på bordet, duka fint och lämna världen utanför. Låta doft och smak klara tankarna så att all motighet och unkenhet med mögelhus och mubaraker far all världens väg.

Nu har jag hittat ett lite annorlunda recept på kaffekaka. Med turkisk peppar. Den är lite speciell med sin distinkta lakritssmak. Eller är det salmiak, jag vet inte. God är den.

Tigerkaka med citron och lakrits.


200 gr smör, 2 dl socker, 3 ägg, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 1 citron, det rivna skalet, 4 tsk citronsaft, 50 gr tyrkisk peber, 3 msk vispgrädde, 1 msk kakaopulver.

Smörj och bröa en 2 liters form med hål i mitten, en ringform. Vispa smör och socker till skum, vispa ner ett ägg i taget. Blanda bakpulvret och vaniljsockret i mjölet, sikta i blandningen. Rör jämn och fin. Ta 2/3 delar av degen åt sidan och rör i citronskal och saft. Hacka karamellerna i en blender eller sätt i dubbla plastpåsar och dunka med en brödkavel. Koka upp grädden, i med karamellkrosset och låt det smälta under omrörning på svag värme tills karamellerna har löst sig helt i grädden. Rör i kakaon, pluppa röran i 1/3 av degen och rör jämn. Fördela den ljusa och den mörka degensmeten varvtals i formen, toppa med den ljusa. Grädda 50-55 min på nedre falsen i 175* C. Stjälp upp på ett galler då den svalnat, annars faller den lätt sönder.

Inga kommentarer: