roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 10 januari 2011

underbara finska bastuI går REGNADE det! Det är tvära kast i vädret. Snön sjönk ihop till tunga massor och som tur var kom sonens flickvän ihåg att snön från växthustaket måste ner. I fjol glömdes det bort så att ett takglas föll in.

De bjöd på vedeldad bastu med riktiga björkriskvastar på kvällen och det var helt underbart. Det doftade sommar när jag lade den våta lövkvasten på stenarna och kastade vatten över, kasta bad eller löyly som finnen säger. Torkade bastukvastar finns att köpa under vintern. Man kan göra egna om björkriset tas före midsommar, då är det som saftigast. Bundna kvastar läggs mörkt och svalt att hänga och torka. Innan badet läggs de i blöt i ljumt vatten så att bladen mjuknar. Underbara eteriska sommardofter sprider sig när man använder den helst då på finskt sätt genom att daska och slå sig mot huden. Då tränger de eteriska oljorna i bladen in i huden som får en riktig massage. Blodcirkulationen kommer igång, muskler slappnar av och man känner sig otroligt ren. Så har det gjorts i tusen år i de slaviska och finska länderna, kanske det har behövts för att blidka krigiska aggressioner, vem vet. Vår förriga president Kekkonen visste. Han bjöd ryska regeringsmedlemmar på bastu under kalla krigets dagar innan de gick till förhandlingsbordet.


Bastu är en gudabenådad hälsokur, en reningsritual, en närmast andlig upplevelse man väl förberedd långsamt går in i. Förberedelsen börjar med eldningen, man går där och fyller på ved och tänker, snart snart är det dags.. Alla trånga tankar flyr, man koncentrerar sig på det kommande badet. Porerna öppnar sig i den varma fukten och tröttheten flyger ut genom skorstenen. Man känner sig andligen och lekamligen ren på djupet. En vedeldad bastu ger positiva joner och syrerik luft genom ventilen nära golvet.
Det är snudd på en hel vetenskap detta med bastukultur. Arja Saijonmaa har gett ut en lyrisk bok om bastu, om bad och dopp i en klar sjö och hela ritualen omkring.


1 kommentar:

Cicki sa...

Det låter verkligen härligt. Det är ju en jätteskillnad att bada bastu i en vedeldad bastu istället för de med elektriskt aggregat.

Jag har testa en gång med att bada bastu på indiansk vis. Fast då heter det "svettkoja" eller något sånt. Den görs av slanor som man täcker med massor av lager av filt eller tältduk så det är helt tätt. Det är kolmörk och man har en grop i mitten där det ligger glöd. Man sitter runt gropen. När glöden börjar falna så ropar man till en som står utanför och servar med ny glöd. Även här kastar man på vatten för att få ånga.