roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 1 december 2010

plättkalas

Igår hade jag hand om alla tre barnbarn. Den lille var lite olustig i magen, småkinkade och var inte riktigt nöjd medan de två andra sprang omkring i huset på upptäcksfärd. För att leda uppmärksamheten från alla nya upptäckter då de gamla hade förlorat nyhetsvärdet försökte jag hitta på något i köket som de kunde vara med om. Vi steker plättar.

Minstingen fick ny blöja, välling och somnade sedan bums i sin vagn. Vi tände eld i vedspisen, och de fick se hur det går till. Där får det brinna men aj om det gör det på fel ställe. Då kan elden komma lös.

Så började vi blanda till smeten, de knäckte egna hönsägg, hela fyra ägg hamnade i skålen, så plättarna blev extrafina och gula av mammas sprättägg. Blandade ihop torrmjölk (mjölken var slut) och vatten, så mjöl och mera mjölk och visp visp i tur och ordning.

Alla plättar gick åt, bäst är de när man får äta dem nystekta och varma direkt från pannan. Lite sylt hittade vi i kylen och lite hamnade på stolsdynan. Vad gjorde det, bara världsliga ting, sånt.

3 kommentarer:

Maja sa...

Härligt!

Cicki sa...

Det är konstigt att plättar är mycket godare än pannkaka. Det måste vara storleken som gör det. Trots att man säger att storleken inte har betydelse.....:-)

solveig sa...

Ja Cicki, små plättar för små händer och stora för karlanävar. :-) Steker ibland en större mängd stora och blir det över är de goda att gratinera med en köttfärsfyllning. Hoprullade med riven ost över. Ha det godt!