roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 16 november 2010

grand old lady


En aristokratisk, grand old lady gick bort i somras, 104 år gammal. Jag råkade läsa om Irina Björkelund för något år sedan då hon fyllde 101 år. På något sätt har äldre kvinnor med ett långt liv bakom sig alltid gjort mig full av vördnad. Kanske för att de är en förebild, särskilt när de har en osentimental käck humor, är vackra med underbara rynkor.

Ett långt liv som innefattar så mycket! Det finns mänskliga historier som aldrig blir nerskrivna, de skulle ha mycket att förmedla. Tanken svindlar över vad hon kan ha upplevt, bland annat våra tre krig och alla landets presidenter.
Hennes man var av tyskbaltiskt ursprung och tsarens gudson, hennes mors italienska släkt kom till Ryssland där morfadern var med om att göra stuckarur i palatsen som byggdes i St Petersburg. Fadern stationerades i Finland 1911, de återvände inte efter revolutionen.

1945 blev hennes man deporterad till Sibirien anklagad för något han inte gjort. Orsaken sades vara "deras medverkan i det internationella borgerskapets kamp mot kommunismen". Han levde tio år i fångenskap, överlevde och kom hem som ett vrak.

Flera dog eller försvann, han skrev en bok och bearbetade på så sätt sina upplevelser. Jag önskar Irina Björkelund också hade skrivit om sina.

Inga kommentarer: