roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 29 november 2010

fredstidsungar, curlingbarn, vad sen?

Attitydförändringar tar tid. Hela klimatdebatten är som att svänga en lyxkryssare i tjock drivis. Bogserarna drar åt olika håll och innan den är på rätt kurs har vattnet hunnit frysa. En svag omställning i tankesätt och handling har infunnit sig, vi vet att något måste göras men inte vad. Så länge det finns mer än vad man behöver och allt fungerar i stort sett som det ska blundar man för alla domedagspredikningar och kör på som vanligt.
För vad ska man göra?

Konsumenterna har makt men använder den inte, politikerna likaså men vill eller kan inte.
Av dem som kan berätta hur uppfinningsrikedomen fick tas till vara under kristid för att klara sig finns inte många kvar.

De var därtill nödda och tvungna. Väntar vi tills vi blir det också?

Har en känsla av att allt mitt prat om kristid verkar befängt urtida gammalmodigt.

Här ett recept på morotssoppa som är en god samvetsbedövare.Morotssoppa med ingefära och citronkräm

För 4.
5 cm färsk ingefära, 1 kg morötter, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk smör, 1,5 tsk spiskummin, 1,5 tsk curry, 1 l buljong från kycklingfond, 1 dl vitt vin, 1 citron, (skal + 2 tsk saft,) 2 dl creme fraiche, 1 tsk honung, 1 kruka färsk koriander, salt, nymalen svartpeppar.


Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök. Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära. Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt mjuksteka 5 min. Slå på buljong och vin. Koka tills morötterna är mjuka ca 15-20 min. Tvätta citronerna, riv skalet och bland skalet med creme fraiche.
Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, mixa hastigt.
Fördela soppan o skålar, lägg en klick citronkräm på varje. Klipp över rikligt med färsk koriander. Servera ett gott bröd till.


Obs. För att få en matigare soppa blandade jag ner 1 paket Koskenlaskija ( Forsfararen, har funnits i handeln över 50 år) smältost, den som är smaksatt med rökt renkött och lät det smälta ner. Skar den i bitar först. Det finns säkert någon motsvarande ost i Sverige.

2 kommentarer:

Mångmamma sa...

Jag tycker om ditt sätt att behandla språket! Poetiskt och skirt!
:)
Trevlig advent.

solveig sa...

Tack! Nu blev jag glad! :-) Ha det så gott!