roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 9 oktober 2010

vad stort sker sker tyst

Anhörigvårdare, det låter ansvarstungt och tålamodsprövande. En benämning som sannolikt är skapat av socialnämnden för att klassificera människor som utan ersättning tar hand om sina närmaste som behöver hjälp för att klara vardagen.

Ett annat ord som också är skapat av samhällsstrukturen är hemmaarbetande eller hemmamamma. Hemmafru är en annan benämning som håller på att försvinna, det låter så otroligt mycket femtiotal och står inte längre att finna i telefonkatalogen. Självklara arbeten som gjorts av kvinnor i alla tider räknas inte som förvärvsarbete och det är inte sådär bara att gå i strejk och det vet politiker. En gång per år eller ibland, får en supermorsa Finlands Vita Ros' medalj och utmärkelse. Resten av mammorna fortsätter i det tysta av skäl de själva bara kan förklara som outgrundlig kärlek och osjälviskhet.

Så är det och så kommer det antagligen att förbli.
För mamma räknar aldrig ut timlön och obekväm arbetstid och helgtillägg och semesterersättning och bidrag från höger och vänster för utan henne skulle hela fundamentet bågna.

Hemvårdsstödet är i alla fall en bit på rätt väg men räcker inte långt.

Inga kommentarer: