roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

fredag 29 oktober 2010

mors brända bak

innehåller mycket gott. Äpplen, kanel råsocker, mandelmassa, syltad ingefära och rostade nötter. I mitt tycke den allra godaste av äppelkaka. Tar lite tid att vispa ihop men riktiga godbitar blir det så det räcker med en liten ( om man kan.)

Här råkade den stanna lite för länge i ugnen, men gick an ändå. Varsegoa!
Döper den till




Äppelpaj Magnifik

125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
Fyllning:
3-5 syrliga äpplen
1-2 tsk kanel
40 gr hasselnötter el mandel
250 gr mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
Ca 1,5 dl finhackad syltad ingefära
1,5 dl råsocker

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en smord pajform, ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylen en halvtimme. Värm ugnen till 200 grader och förgrädda botten ca 10 min. Skala äpplena om du vill, kärna ur och skär i klyftor. Vänd dem i kanel i en plastpåse.
Rosta nötterna eller mandeln i en torr stekpanna till fin färg. Hacka grovt.
Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, ägg, mjölk. Blanda ner ingefäran, nötterna och häll smeten i pajskalet. Tryck ner äppelklyftorna i ett tjusigt mönster och strö över råsockret. Grädda tills den får vacker färg i nedre delen av ugnen. Servera ljum eller kall med vispgrädde, vaniljsås eller vaniljglass.


Inga kommentarer: