roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 18 september 2010

surdegen lyckades


Har försökt göra en surdeg ett par gånger men inte lyckats få den rätta syran. Idag efter en veckas surdegsmatande blev det ett riktigt gott bröd när det äntligen skulle bakas ut. Gjorde en surdeg både på vete och en på råg, bakade på vetesurdegen för jag tror den är lättare att få att lyckas.
I morgon ska jag försöka baka med rågsurdeg. Det blev ca 1 dl vetesurdeg över, den håller i kylskåp en vecka utan matning. Mängde surdeg är 300gr när den har surnat klart, 200gr används till ett bröd och kvar blir 100gr eller ca 1 dl som matas så att det blir 300gr igen osv fortsätter det i evighet om man vill.

Det behövs mindre jäst och smakar mer bröd än bröd bakat på vanligt sätt.

Här kommer recepten

Vetesurdeg 5 dagar
Dag 1: Blanda ihop 3/4 dl vetemjöl och 1/2 dl vatten i en bunke och täck över med plastfilm eller lock. Låt stå i rumstemperatur i två dygn. Dag 3: Blanda i 2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl vatten. Låt stå i två dygn. Dag 5: Häll bort en del av smeten så att bara 1 dl surdeg finns kvar. Blanda i 2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl vatten. Låt stå ett dygn. Nu är surdegen bubblig och redo att användas.

Rågsurdeg. 5 dagar.
Dag 1: Blanda ihop 1/2 dl rågmjöl och 1/2 dl vatten. Täck över med plastfilm eller lock. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. Dag 3: Blanda i 1 1/2 dl rågmjöl och 1 1/2 dl vatten. Låt stå i två dygn. Dag 5: Häll bort en del av smeten så att det finns ca 1 dl surdeg kvar. Blanda i 1 1/2 dl vetemjöl och 1 1/2 dl vatten. Låt stå ytterligare ett dygn. NU är surdegen redo att användas.

Inga kommentarer: