roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 4 september 2010

små vitaminbomber

Ett bär motsvarar i C vitaminmängd en apelsin, sägs det. Jag stod i snålblåsten och pillade medan fingrarna blev allt stelare , de sitter stadigt och tätt de små rackarna.


Ett meditativt pyssel som tar sin tid, kan förstå att det är en dyrbar saft om man ska köpa. Nu behöver vi inte fara långt ut i havsbandet för att plocka, de finns hemma på gården hu så bekvämt!


Passerade bären och kvar blev endast lite torra kärnor med skal. Frös ner i små petflaskor, saften ska spädas ut och sötas helst med honung då för den är brr så sur.


Igår gjorde dottern en fin drake åt sina nevöer, sina dottersöner, och den prövades i blåsten men draken var nog flygrädd för den ville inte lyfta. Då for vi på svampplockningstur som tröst och hittade massvis med lärksopp under de skira lärkträden. Hösten är spännande med allt som man kan ta tillvara. Att gå i skogen med barnbarnets lilla hand i sin är a hallelujamoment, en högtidsstund. Att då prata om allt smått känns stort.

Nu har dotter med kille återvänt till kallan nord, till Tromsö. Kvar blir mor i huset och pysslar och gläds åt de små nära tingen. Som att solen skiner in på ett annat sätt när den kryper allt mer ner på himlen och det lyser där ute så som det bara gör i september.

3 kommentarer:

Birgitta sa...

Just nu finns det massor av rikedom i våra skogar. Bara att ge sej ut och plocka både svamp och bär. Men du har ju plockat riktiga dyrgripar som blir gott att ha i vinter.
Kram Birgitta

Stubbetufsa sa...

Er det tinnved du har plukket?
Høsten er for å høste i!
Klem!

solveig sa...

Ja, tindved heter de på norsk, Stubbetufsa, de finns kanske också där du bor?

Nu väntar bara lingonplockningen, vad en liten gumma kan gno! :-)