roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 23 september 2010

gråväder bakväderAtt fira dagen då sommaren svänger mot höst med att baka känns bra. Kanske det finns en svag instinkt någonstans i generna som vill hävda att brödet som ju har en stark mytologisk och magisk innebörd, att brödet tryggar överlevnaden? Vem vet.


I alla fall. Läste i en gammal bok om bakning . Bagarstugorna var vanliga på större gårdar förr där husmor fick visa sin kunnighet och skicklighet i bakandets konst. Hon ledde arbetet, för det var mycket arbete, lärde flickorna (för det var ju fruntimmersgöra) hur ugnen skulle eldas och hur surdegen skulle skötas. Man knådade degen i stora trätråg som aldrig diskades. Det låter ju lite otrevligt men det var det fina i kråksången, den del av degen som blev kvar i tråget fick med tiden den rätta syran. I med lite vatten och mjöl bara och så fick det stå över natten och väcka bakterierna och man hade en ny fin surdeg. Den blev bara bättre för varje gång. Tog surdegen av någon anledning slut lånade man av grannen. Gick inte det kunde man ta en bit av det gamla brödet och blöta upp det för att få ny start.

Grannar som råkade komma på besök bakdagen fick ett varmt bröd med sig hem. Det var en gest som innebar en önskan om och ett bevis på att bröd skulle finnas åt alla i gården under hela året .
Jäst användes sällan om husmor ville visa att hon kunde baka. Mängder av bröd hängde på sparrar i taket att torka. De torra hålbröden sattes ner bland säden i sädesbingarna där de höll sig fräscha i flera veckor.

2 kommentarer:

Cicki sa...

Vad gott det ser ut. Och vad roligt att läsa om bakningen förr. I vintras sändes det en tv-serie om bakning. Det var en danska som lärde ut bakningens alla konster. Har för mig att serien hette Bullar av stål. Hon gjorde precis så där också med degbunken, alltså ställde bara undan den till nästa gång. Lite ohygieniskt känns det.....:-)

solveig sa...

Ja, jag såg också programmen. De var intressanta att se och hon lite sådär käckt rufsigt hemtrevlig i ett väl använt kök. :-)