roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 23 augusti 2010

ät upp maten

Vi kastar mat som skulle duga som människoföda för miljoner. Det betyder bara en sak. Vi har det för bra. Maten fick under inga omständigheter slängas förr om det bara dög som människo- eller djurföda. I en gammal kokbok jag hittade för en tid sedan, skriven 1950, kunde man läsa recept om hur ta tillvara matrester. Någon borde skriva en ny.

Innan bäst före dateringen kom litade man på sitt luktorgan. Massvis av mat slängs när datumet gått ut, " bäst före" kan också betyda" bra efter".

"Inte för att jag önskar det men Gud give att det blir en kristid" Så säger min 86- åriga mamma ibland. Hon tycker att folk nu för tiden lever oerhört slösaktigt.
Hon som varit med vet vad hon talar om.

Allt var ransonerat. Hon fick ett glas mjölk om dagen när hon var femton. Hon glömmer det inte för hon visste inte när hon skulle dricka det där mjölkglaset- .

Gamla kläder klipptes i remsor och så vävde man trasmattor. Eller "stuvade" om dem till något annat. Man lagade och reparerade och använde på nytt. Minsta pryl hade ett inneboende värde.

Efter sju feta år kommer sju magra.

Inte dumt att lära sig knep av de gamla, av dem som var med. Men deras kunskaper verkar så uråldriga och skiljer sig så totalt från dagens leverne att ingen orkar ta det till sig. Men de genuina konsterna för att överleva blir värdefulla om vi någon gång i framtiden inte längre kan lita på att det allt sårbarare samhället tar hand om oss.

Trenden har redan vänt en aning, man börjar inse att tillväxten måste bli en balansutveckling för att det inte ska tära på naturen och i slutändan drabba oss själva som borde skämmas för att vi har det så bra.

3 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Det du sier er så riktig!
Vi har så god råd at vi sløser.
Jeg blir syk av å se hva som selges billig på loppiser, og mange ganger blir det kastet hvis ingen kjøper. Her i Norge har vi ofte en dags loppemarked, som foreninger drar i gang for å skaffe penger. Når dagen er over, blir det meste kastet/brent!

Jeg ønsker deg ei god uke, likevel!

Cicki sa...

Här kastas det sällan någon mat. Vår ekonomi tillåter inte det helt enkelt. Plus att jag är fostrad i den andan. Saker som inte längre används kör vi till loppisen. Jag köper en hel del av mina kläder på loppis. Det är inget fel på dem. Så vi lever nog ett återvinningsliv, kan man säga......:-)

Anonym sa...

Tack vare dottern som lovat sig själv i nyårslöfte att inte köpa nya kläder har jag också gått in för loppiskläder. Det känns bra inte bara i plånboken. :-)

Solveig