roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 5 juli 2010

skäriliv och friska vindarär skönt, bättre kan man inte ha i värmen. Vinden har blåst friskt från sydväst de senaste dagarna när vi varit på sommarstugan. Sydvästan ligger rakt på så det har varit lite oroligt med båtarna. Förunderligt att det ändå känns lättare med båtar och förtöjningar när vinden är varm!Varje vind har sin speciella karaktär där på skäriholmen. Nordan är bäst, då är det lä och lugnt i hamnviken. Nordan blåser jämnt och är kall och frisk, känns ren på något vis. Nordan går oftast hem till natten.

Ostan är osäker, mestadels varm och för med sig mulet väder och regn. Det är en vind som sällan blåser, doftar hö och landbacken då den kommer därifrån.

Sunnan är sommarvind. Oftast mild och varm, precis som den ska vara.

Västliga vindar är vanligast, när vädret är vackert och varm luft stiger upp över land, sjöbris vill säga. Nordvästan blåser jämnt och allvarligt men sydvästan är byig och nyckfull, lugnar sig för att riva i plötsligt.

De flesta stormfällen är för nordliga och västliga vindar.

Det var lite om de allestädes närvarande vindarna i skären och deras egenheter.


Vi inväntade lugnare väder för att kunna lägga ut och ikväll passade vi på. Två tunga ankaren skulle dras upp, ett tredje var fast bojankare ( det gäller att förtöja för storm om man ska kunna sova lugnt om natten.)
Här stävar s/s Julia mot tryggare hamn och vi följer efter, Laban och jag i gamla kära Tjirolin.

Båtlaget i årets postrodd där sonen deltagit hade också " fel vind", dvs mött motvind från Holmön och blev tvungna att få bogserhjälp över till finska sidan.

Bilden är från en tidigare postrodd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra detdär om vindarna å deras fysiologi ! - å fina bilder !- bara ett men - , de va s/y Julia som for mot Andrasjön ! Julia hoppas på en gast efter J-stad, v 30 !

solveig sa...

Ah, ja. Y ska det vara. Y som i yacht.