roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 9 juni 2010

långsamhetens lov

Det är mycket nu. Sommaren ska hinnas njutas av, snabbt förrinner den bort. Allra helst skulle jag bara sitta i trädgården och kanske masa mig upp ur gungan ibland och rätta till en blomma här och riva upp ett ogräs där, men det blir en snabbtitt med ett hej och vi ses snart, ska bara..

Men någon skön dag på skären är helt acceptabelt, vattenblänk och stänk kring stäven, lite primitiva livet utan moderna bekvämligheter som kontrast gör gott för jämförelsens och njutningens skull. Vi har ju det så bra.

Idag har det varit besök hos barnbarnen i deras hem, alltid lika roligt. Ingen som är mitt i det har en aning om hur fort sådana där små växer upp. Många blir otåliga och vill göra något annat än underhålla sig med småttingar men jag vet som mormor; bäst att ta tillvara! Det kommer inte tillbaka. Om man gort något fel går det inte att rewinda eller delita och börja om, barnen bara går omkring och växer.

Det är som att bygga ett hus. Är grunden slarvigt gjord går det åt mycket tid och resurser att reparera, om det alls går.

Ibland tror man att en del saker kan försvinna i glömskans gömslen men allt som händer en människa formar och finns kvar någonstans. Omedveten lagring i hårdskivan. Många små själar mår dåligt stod det för någon tid sedan i tidningen, är det av vuxnas tidsbrist? Diskmaskin och tvättmaskin och torktumlare och elvisp. Bil och hushållsassistent och dator och ..
Ju mer tekniska hjälpmedel desto större avstånd tycks det ha blivit mellan människor. Ju fortare och snabbare vi kan utföra saker ju mer förloras i livskvalitet fast vi tror att det är tvärtom.

2 kommentarer:

Cicki sa...

Så många kloka ord.

solveig sa...

Tack Cicki!