roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 11 maj 2010

sjösättning
och den första färden till skären är lika väntad och lika ny varje vår. Ute på holmen kunde vi ha koll på båten från stugfönstret.


En träbåt väntas inte vara så tät första gången. Det finns en tätning som heter "Ettan" och som visat sig vara det allra bästa. Det lever med träet, är lätt att värma in i springorna och tätar allt kallt också.
Inte en snurra skar sönder tystnaden så långt örat hörde. Underbart. Gäss, svanar, knipor och skrakar sökte boplatser och så kom vi och störde, känner det som om man inkräktar på deras av urtida hävd rättmätiga domäner.


Så har människan intagit och berättigat sig den plats hon anser sig vara sin medan majskymningen lägger sig som ett blått skimmer över stillheten.
Lite snö ligger ännu kvar på de norra stränderna och lyser.


I stugan blev det mysigt, kaminen värmer och på järnspisen kokar tevattnet. Att få leva i en tillvaro med utedass och utan el och rinnande vatten som valbart alternativ till det civiliserade stadslivet med alla bekvämligheter, det kallas livskvalitet. Bara det finns bastu och ved så kan jag avstå från bekväma stadslivet. För så levde man ju för inte alls så länge sen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er noen kvaliteter med å leve nær vatnet! Og bo uten elektrisitet og rennne de vann, det bringer oss tilbake til det opprinnelige. Men jeg vokste opp med utedo, og jeg savner ikke akkurat det. :)

solveig sa...

Inte jag heller, faktiskt. Det är skönt att ha det bekvämt, på äldre dar. :-D