roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 2 maj 2010

mjöd och struvor

hör till förstamajfirandet. I år kryddade jag mjödet med lite färsk riven ingefära för att ge det lite extra sting. Brygger med farinsocker, det ger ett mörkare mjöd och mera smak men man kan använda hälften vanligt socker eller bara socker också om man vill det.

Struvorna kan man göra själv genom att spritsa munkdeg i en rund form som är placerad i het olja. Enklare är att köpa.

Mjöd

8 ltr vatten
1/2 kg farinsocker
1/2 kg strösöcker
2 citroner
1/4 tsk torrjäst eller vanlig jäst

Koka upp 1 liter vatten och häll det över sockret. Rör om så det smälter. Tillsätt resten av vattnet och pressa saften ur citronerna och tillsätt det också. Blanda i jästen och låt stå över natten i rumstemperatur. Sila och tappa på flaskor och peta ner några russin i varje flaska innan du tillsluter löst och ställer svalt att jäsa ca 5-7 dagar. Mjödet är klart när russinen stigit till ytan och mjödet inte har smak av jästen.
Står mjödet i rumstemperatur är det klart på ca 3 dagar.

2 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej! Mjöd och struvor har jag aldrig prövat. Mjöd ? dricker ni det som måltidsdrycK? När vi var i Finland på 90-talet var det någon måltidsdryck som påminde om enbärsdricka, kan det stämma.
Jag tycker det är roligt att läsa om våra olika traditioner som skiljer sej en hel del även om våra länder ligger nära varandra.
Önskar dej en skön vecka.
Kramis Birgitta

solveig sa...

Hej Birgitta. Nej, vi dricker det som törstsläckare, som läsk, mest till första maj men man kan brygga mjöd att ha hela sommaren. Som måltidsdryck är det lite för sött. Tycker jag. Ha det gott!