roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 6 april 2010

gråväder och risoller


Dimmigt och grått ute så idag blev det en innedag med bak och stök. Tycker om att laga mat och att hitta något gott att laga bland alla sparade recept är ett rent nöje det också.


Har tagit som vana att skriva intill recept hur det blev, när det blev och andra kommentarer.

Särskilt om receptet är lite knepigt och petigt är det ett nöje att se om det lyckas.
Här något jag aldrig i livet gjort förut, risoller Det är små friterade piråger med ägg och gravlaxfyllning eller vad man nu kan tänkas sig. Gott till ett glas öl står det. Det visade sig inte vara svårt, fodrade bara lite mer arbete men mmm så goda och äggen och laxen från påsk kom väl till användning. Gott som salta biten till kaffe också.

Risoller

ca 30 st nja, det blir färre och lite spill på slutet. Degen blev seg av att knådas på nytt.

Deg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
75 gr margarin eller smör
1 äggula
2-3 msk vatten

Ostfyllning
100gr mögelost
100 gr riven lagrad ost
2 äggulor
4 msk creme fraiche
4 msk finhackat kryddgrönt
1 krm salt, svartpeppar

Lax fyllning:

100 gr hackat gravlaxkött
2 hårdkokta ägg
1 dl finhackad dill
2-4 msk creme fraiche

Penslih och panering:
äggvita och ströbröd

Fritering:
olja

1. Hacka ihop mjöl, salt och matfett för hand eller i en matberedare.
2. Tillsätt äggulan och så mycket vatten att degen blir seg och smidig. Arbeta snabbt.
3. Låt degen vila i plast i kylen ca 1 timme.
4. Kavla ut den till en ca 3 mm tjock platta.
5. Ta med mått runda kakor, ca 7 cm i diameter, eller dela degen i rutor 6x6 cm så får du raka risoller. Pensla degens ytterkant med äggvita.
6. Mosa grönmögelosten. Blanda den med de övriga ingredienserna till ostfyllningen.
7. Rör samman ingredienserna till laxfyllningen.
8. Lägg 1 dryg tsk på varje kaka. Vik ihop och tryck runt kanten.
9.Pensla risollerna med äggvita, vänd dem i siktat ströbröd.
10. Koka dem 2-3 st åt gången i varm olja, ca 180 grader. tills de får fin färg.
11. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera dem varma eller kalla.

Inga kommentarer: