roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 15 februari 2010

citron och blåbärskaka och mindfulness


Ur två systrars sötas läckerheter har jag snart plöjt igenom varenda godsak. Idag blev det en eftermiddagskaffekaka så söt. Här receptet.

Sätt ugnen på 175'.
Smörj och bröa en hålform noggrant.
175 gr rumsvarmt smör röres glatt med 2,5 dl socker.
Två ägg vispas i med sång ett i taget med vispning emellan.
Så 4 dl vetemjöl som blandas med 1 tsk bikarbonat, skal av en citron, lite salt.
1,5 dl filmjölk ( jag tog yoghurt blandat med lite mjölk) och 2 msk nypressad citronsaft tillsättes i smöräggsmeten omväxlande med mjölblandningen. Blanda och fördela hälften i formen.
Strö 1 dl frusna eller färska blåbär ovanpå och så resten av smeten och 1 dl blåbär över. Så skjuts in i ugnen där den får gotta sig ca 1 timme. När den lossnar från kanterna och en vispsticka nerstucken kommer upp torr är den klar. Låt svalna lite, vippa upp och ner på galler och låt svalna.
Blanda 3 dl florsocker med 3 msk citronsaft och 2 tsk rivet skal till en tjockrinnig smet och bred över när kakan ännu är lite ljummen.Så lite andlig spis..
Människor är friskare nu än någonsin, men många mår inte psykiskt så bra. Så säger Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi och författare till en lättläst bok Mindfulness i hjärnan. Jag har undrat vad mindfulness innebär, är det igen något som man ska träna bland alla tusen träningssätt som finns men nu något i yogaform?
Den mänskliga hjärnan är den mest invecklade skapelsen i universum, berättar hon. Ja, invecklad är den, det har man förstått men i universum..? Oj. Då behöver man sköta den väl!

Hon berättar på ett livfullt sätt hur man själv kan träna sin hjärna på samma sätt som kroppen. Hur man kan fråga sig varför man reagerar på ett visst sätt och välja att i umgänget med alla man möter lära sig att vara i nuet, påverka på ett positivt sätt därför att det hjälper vår egen hjärna att utvecklas.

Att träna hjärnan är ingen gammal kunskap men det hon säger är vad vi förut antagit att vi glömmer det tråkiga och minns det lyckliga inte stämmer på barn. Vi tror och hoppas att barn ska glömma men deras hjärna är mera mottaglig och formas starkt efter alla intryck. Hur vi behandlats som barn inverkar på hur vi blir som vuxna.

Den halvtimme det tar att lyssna på Åsa Nilsonne är väl använd tid.

Inga kommentarer: