roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 17 januari 2010

nattygsgodis


Har samlat en hög av böcker på nattygsbordet, en del lånade, en del köpta på loppis. En brokig samling från gammalt till nytt. Ett verkligt vackert inbundet exemplar är Apollon i Daphnes famn av Erik Kruskopf, tryckt 2007. Den tar upp Göran Schildts konstsyn, hans val mellan seglatser i Medelhavet framför konstprofessorskallet och hans försök att kombinera bildkonstintresse med reseskildringar därifrån.

Överst den jag förskräcks och berikas av just nu är boken om Peter den store av Henri Troyat, lägger mig med hans styrande och ställande i Ryssland och ökar med spänning varje kväll förståelsen för varför Anna-Lena Lauren tyckte att de inte är kloka, de där ryssarna. Som de tsarerna bar sig åt med sitt folk skulle vem som helst bli lite tokig.

Klassböckerna, en från vardera förlagen Schildts och Söderströms, väckte nyfikenheten, men den slocknade efter några kapitel. Den så kallade överklassens syn på klass förekom inte i proportion, kanske det är så att det av tradition inte är helt comme- il- faut att kommentera sin klass .

Inga kommentarer: