roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 6 december 2009

Självständighetsdag


Det glittrar och glänser i presidentens slott och det är fin fest i kväll. Stämningen där är behärskat värdig, högtidlig. Inget viftande med små blåvita, inget tjo och tjim och glada tåg på gatorna. Nej, det beror på två saker, årstiden och vårt finska säregna eftertänksamma sinnelag. Också priset, det tunga priset vi fick betala för att få fira en självständighetsdag och hissa en egen flagga. Den fina.
Men i vårt självständiga land finns också samer och ålänningar, vilka säkert glatt hissar sina fina fanor idag.

Nationaldagen låter ovant. Finlands självständighetsdag låter som om vi verkligen var våra egna. Självständiga. Nationaldagen har en mera nationalistisk klang , det klingar inte så bra i en global värld då nationalismen gror i en otrevlig rasism. Självständig är den som vuxit från ett beroende av något slag. En frigörelse.
Det är ett bra land vi bor i, lagom på sidan och i utkanten. EU,s längsta östgräns mot den enorma mörka och alltid så oberäkneliga brumbjörnen i öst med allt vad det innebär.

Läser Anna Lena Laurens bok, I bergen finns inga ledare. Boken beskrivs på ett utmärkt sätt här. Så lite jag vet om länderna i Kaukasien, det har varit minst sagt dunkelt före jag läste om hur invecklade, många och olika de etniska folken där är.

För att hålla ordning på alla folk tsaren och Stalin flyttat hit och dit där de inte känner sig hemma utövas våld och kränkning av människor vilket skapar nytt våld i en spiral som aldrig tycks ta slut. En bok som verkligen behövs.

Inga kommentarer: