roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 14 november 2009

kött eller fisk

Det har blivit allt oftare allt svårare. Jag går förbi köttdisken, det tar emot att stå och välja där. Tänker på varifrån.. ja. Hör dem, där bakom disken nånstans under kalla hyllan hygieniskt plasticerade förpackade belysta askar ett levande varmt - nöff nöff, muu, bäää, kot kot, piip. Hurdan personlighet hade den här grytsteken? Ja jag vet, så kan man ju inte tänka.

Eller höra deras tystnad. Alla de här djurens tysta beroende av vårt godtycke.Fiskar är stumma men sakna dock icke nerver. Inte lider man nöd när man kan välja. Välja bort. Nödmaten den var hälsosam, aldrig var finska folket friskare sägs det, än under och efter kriget då det var ont om allt som var gott. Oår fostrar.Nå, i alla fall.
Återstår bönor och linser och ärter då. Fast. Det behöver inte vara det allra finaste dyraste köttet eller fisken. Redan igår i tv propagerades det för simplare kött med senor och ben. I benen sitter smaken.

Mamma kokade bensoppa förr. Med märg och brosk. Först brynte hon dem i ugnen, bitar som hon först huggit mindre på huggkubben i vedlidret. Det gav fin färg och så hade hon grund till soppor och såser. Buljongtärning, vad innehåller den egentligen?Samma med fisk. Rena fileade bitar ger minst smak. Köp hel "ren" fisk, alltså inte rödlistad. Rensa själv, det är en upplevelse i sig. Ger en kontakt med generationer av kvinnogöra långt tillbaka. Av huvud och ryggben blir god buljong om man kokar det tillsammans med kryddor och rotsaker.
Här bilder från vår första norgeresa 1959. Det fångades mycket val då. Här slaktas en nyfångad blåval. Så mycket kött! Kött som smakar fisk. Lägg märke ryggbenet i bakgrunden av en tidigare slaktad val på den övre bilden. Det var sommar, karlarna måste jobba snabbt, köttet frysas ner.

Nu är blåvalen starkt hotad. Riskerar att dö ut inom en nära framtid. Man undrar, vad är det människan håller på med egentligen.

Inga kommentarer: