roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 1 november 2009

söndagens efterrätt


Tarte tatin med muskovadosocker.

Ser ut som potatisgratäng men är äpplen som smälter i munnen. :-)
Föreställer mig en fransk husmor med stor äppelträdgård och allt det som kan tänkas växa i en fransk trädgård. Lavendel i blåa skyar, persikor plommon och päron. En riktig matmamma som tar det lokala tillvara och lagar den godaste paj bara med få ingredienser. Kanske hon skvätter lite calvados ( äppelbrännvin) över äpplena innan hon svänger degen över dem.

Börja med degen. I den blandar du om du vill speltmjöl, en halv dl tillsammans med 1 dl vetemjöl, 2 äggulor. Smör i bitar tillsammans 100gr och kör snabbt ihop i matberedaren. Låt vila lite tillplattad i 30 min i kylen.

I stället för rörsocker prövar jag muskovadosocker för det fanns inget rörsocker hemma och låter skalade äppelklyftor från 4 medelstora äpplen mjukna i en sås av smält smör tillsammans med det mörka sockret i en gjutjärnspanna. 100gr smör, 1 dl socker. Muskovadosockret är mörkbrunt så det syns inte om sockret får för hett. Passa därför med värmen, det ska nätt och jämt koka ca 15 min. Dra åt sidan och låt svalna en stund.

Kavla ut degen till en rundel så stor att den täcker gjutjärnspannan. Flytta över, faffas brödspade kom till god hjälp! och täck äpplena. Vik försitigt in och gör en kant av ev överbliven deg. Degen är så god.

In i 175' ugn tills det ser färdigt ut och doftar gott, ca 25 min. Ta ut och låt svalna och samsa sig lite. Täck med en flat tallrik och vippa hastigt upp och ner. Bränn dej inte, sockret kan vara hett.

Vispgrädde till, vaniljglass blir för sött.

Förrätten blev ett sopphopkok på tomater, örter, köttbullar och småspagetti, mättande!

Inga kommentarer: