roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 17 oktober 2009

måsrikt

De senaste åren har måsflockarna som varje höst flyger över ån vuxit, jag har kunnat följa med då jag ser dem från fönstret. De flesta äldre måsar har flyttat söderut, kvar finns enstaka äldre tillsammans med årets ungar som samlar sig. Snart flyger de mera söderut när köldknäpparna kyler vattnet. Vattnet värmer ännu, det är några grader varmare än luften.

Dagens måsar fångar knappast fisk i skärgården, så mycket fisk finns inte så det skulle mätta alla. Det måste vara på något annat de föder sig, gissar att det till största delen är människans aktiviteter. Det stora minksamhället, till ytan lika stort som centrum, serverar ett par gånger om dagen välkomponerad och för minkarna näringsriktig mat. Där finns strömmingen blandad med vitaminer och grönsaker. Det är säkert bästa måsrestaurangen, burfångarna tappar godbitar och måsarna förser sig. De städar upp. Hur det är med utbudet på jordbruket, och på soptipparna? Efterrätter serveras det där, kanske.

Sommartid är det sällan tyst i skärgården, det är ett skrik och liv dygnet runt. Jag kan inte komma ihåg att det var ett likadant liv när jag var barn. Då fanns det inte lika mycket av varken vass eller måsar. Måsarna bidrar till eutrofieringen de också, göder med bästa guano.

Med en tillbakablick på sisådär tjugo-femti år syns förändringarna. Vi vänjer oss lika snabbt som det sker långsamt, tar det som en normal företeelse. Vi kommer inte ihåg längre bakåt än en mansålder i bästa fall, och vad de äldre berättar tar vi med en axelryckning: ja ja , det var då det. Utan historia blir framtiden på något sätt fattig och grundlös.

De som sett världen före oss rycker säkert också på axlarna.

Inga kommentarer: