roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 17 september 2009

någonting grönt


flöt i vattnet vid stranden i måndags. Inte är det väl blågröna alger?

Man undrar. Så här års kan det inte vara pollen, eller ? Det ser inte direkt äckligt ut, bara grönt. Följande dag var det borta.

Naturen bjuder, där det finns goda betingelser där finns det liv. Vi beskärmar oss när skarvarna och måsarna ökar i antal. Anropar skyddsjakt, ett sånt ord, utan att tänka på varför de ökat. Där det finns mat, dit kommer de. Om man tänker det hela ur djurens synvinkel så ser de inget annat än en plats där de kan föda sig. Orsaken till varför de förökar sig vet vi men gör inte mycket åt det. I stället ska symptomen avlägsnas och följden blir att de flyttar till en lugnare plats eller att det i förlängningen blir följder svåra att överblicka.

Blågröna alger lever på näringsämnen i vattnet och det har vi satt dit. Mums säger blågröna algen.

Skarven lever på småfisk. Mums säger skarven när vi fiskat bort den fisk som lever av småfisken.

Måsarna lever på fisk men det är lättare att hitta mat på land. På åkrarna som plöjs, men mera på avstjälpningsplatser och gator och torg. Delikatessplatser är minkfarmerna som har näringsbalanserad föda, mums för måsen.

Man kan väl glädjas åt att det finns de som lite städar efter oss.

Genom vår mångfald och vår för oss självklara egenmäktighet påtar vi oss rätten att äga, bestämma och påverka vår värld. Vi saknar förmågan att kunna överblicka följder av våra ständiga försök till stigande välfärd. Det vi ser är resultaten och av dem lära för en framtid som också får tampas med felstegen vilka i längden gör framstegen allt mer dyrköpta.

2 kommentarer:

maja sa...

det finns väl andra typer av alger också, förutom blågröna, som är vanliga o helt ofarliga? Tror jag mig tycka att jag hört någonstans ifrån kanske.

solveig sa...

hm, ja, det verkar ju så sent på året. Men det var varmt där i viken den dagen de fanns. hm.