roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 15 september 2009

Loppan

det är namnet på en nätt liten holme i Nykarleby skärgård. Holmen tillhör segelsällskapet Ägir, som lånat namnet på havsguden i asatron. Ägirs fru heter Ran, alla sjömäns tilldragande musa. Så tilldragande att sjömännen dras ner i djupet om de inte passar sig. Hon tycker om att ha lite vänsterprassel i vågdalarna, hon Ran.

Segelsällskapet Ägir är en förening som firar anrika 125 år i år. Inte många segelföreningar i vårt land kan skryta med att ha uppnått den åldern. Sedan dessa tidernas morgon har en trogen medlemsskara hållit ihop fädernas hopknutna trådar. Dagens skara med äldre och unga medlemmar firade i lördags en känslosam liten jubileumsfest under hädangågna kommodorers beskådan från sina porträtt på hedersplatsen ovanför buffe'n.

Där serverades Raffes Specialrökta lax, rostbiff, sill och potatis, sallader av varierande slag, snaps, vin, öl och konjak till kaffet. Tal och sång och uppvaktningar och mången erinring med filmförevisning från gången tid hölls av äldre garvade medlemmar. Liksom relatering av aktuella evenemang av de unga.

Det var fest i den fina paviljongen av stock byggd med talkoanda för sisådär tjugo år sen. En talkoanda av sällsynt slag för det höll på gå alldeles galet när stockarna till bygget skulle forslas över på den sista vårisen.

Det har sina mödor och besvär att ha en segelpaviljong på en holme. Man är liksom tvungen att tampas med sjön, färdas på den vare sig den är öppen eller täckt av is. Om man vill ta sig dit.Bakom vassen syns bastun. Utsikten syns inte, vassen växer så in i vassen år för år. Vi får bygga oss vassbåtar. Har någon ett annat förslag på vad den kunde användas till ?
Så tändes en stor brasa vid stranden och den tog sån fart att alla bävade. Vinden vred mot land. Ser ni att det brinner i gräset? Men allt gick bra, alla var nöjda och glada och styrde sen hemåt i höstnatten. Så glada att det höll på att gå lite galet med riktningen i mörkret men nära räknas inte, bara i Kokkola . .

Inga kommentarer: