roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 15 juli 2009

på skären.. ett specifikt österbottniskt uttryck, säger precis var man är. Är man i skären som det ju borde heta, vistas man inte på en fast plats utan förekommer lite varsomhelst i skärgården. Cirklar runt, fiskar eller vad man gör inom ett mera vidsträckt område där. Är man på skären, då förekommer man på en speciell plats, underförstått på det egna sommarstället.

För att det ska vara språkligt korrekt borde det heta att man är på sommarstället i skärgården men det låter så krångligt och styltigt. En rikssvensk medborgare skulle kanske behöva den förklaringen för lika lite som vi tidigare förstod att man är på stan när man är i har de svårt att förstå hur man kan vara på skären. På ett skär då men inte många samtidigt. .

På villan säger man också och det har samma betydelse. Villa i Sverige är ett egnahemsshus här och vara på den skulle kunna tolkas som om man håller på reparerar taket- . På landet jo men då är man inte på skären.

Nu har jag har varit på skären och blivit friskluftsförgiftad och svamlar om språkliga klurigheter.Funny Answers From Exam Papers: " Moses led the Hebrew slaves to the Red Sea, where they made unleavened bread which is bread made without any ngredients."

2 kommentarer:

maja sa...

vilken vacker ö! :)

solveig sa...

Var iland på den också. Helt fantastisk. Det växer strandnejlikor där. Sånadär små röda. aj va fint.