roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 9 juli 2009

flopp i köket

Nu är det bakväder, nu ska jag baka de där goda invecklade citronbiskvierna till mors kalas. De underbart läckra gula, syrliga, smöriga och knäckigt sötagoda.

Dubbel sats till och med. Iväg och handla mandelmassa, citroner i mängd, smör och pudersocker. Under tiden mandelmassekakorna gräddade, bottnarna alltså, borstade jag Nissekatten och klippte bort klimpar ur hans yviga päls, dammade mattor och dammsög, tjo, vad det gick.

Regnet smattrade ute, härliga regn, du behövs. Äggvisp och sockerlag, smörkräm med citronrasp bland kippor och byttor i köket, visp visp. Men. Va? Varför stelnar inte smörkrämen? Hjälp. Fyra citroner, sex äggulor, nästan ett halvt kilo smör, pudersocker halva paketet till spillo!

Här hjälper bara den mångåriga köksvana som härmed samlad lugnt skrider till verket för att rädda en dylik fadäs. Lite potatismjöl, så på långsam värme tills det bara sjuder upp under frenetisk vispning. Ja! Nej! Det skär sig! Smöret separerade och det blev en gul grynig rinnig massa. Födoämnenas förening behagade störas av någon icke passande manöver eller ingrediens, men vilken? Ack Ove!

I med ett ägg sedan det svalnat lite. Visp med el. Nix, lite mer socker då? Nix. Je, in med allt i kylen. Då smöret stelnat, då måste det gå.

Ja! Det lyckades! Så en glasyr över -voila! Har sökt receptet i Icakurirens receptsamling därför att det är taget ur ett nummer ur den tidningen. Orkar inte skriva av det nu, är alldeles slut av bakelsebak, men i morgon, kanske. Ska jag skriva av det. Kanske, om nån vill ha. Puh.

Inga kommentarer: