roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 16 juli 2009

citronbiskvier

receptet som jag lovade, här kommer det. Se tidigare inlägg med bild på dem. Reservera ett par timmar i köket, det är väl använd tid för en mer uppiggande dessertkaka får man leta efter.

ca 20 st. CITRONBISKVIER

Bottnar
300 gr mandelmassa
1 äggvita

Smörkräm
1,5 dl nypressad citronsaft (2-4 citroner)
1 1/4 (gult) florsocker
3 äggulor
150 gr osaltat smör
rivet skal av 2 citroner

Glasyr
2 dl( gult) florsocker
(1 droppe gul karamellfärg)
1-2 msk nypressad citronsaft
2-3 droppar rapsolja

Gör så här
Riv mandelmassan grovt och blanda den smidig med äggvitan, händerna är bästa redskapen. Klicka/forma 4-5 cm breda, lätt koniska plättar av smeten på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 8 min. låt svalna under handduk.
Tvätta med diskmedel, skölj och torka och riv citronskalen innan du delar och pressar saften. Spara rivet.
Koka upp silad citronsaft med florsockret i kastrull, sjud utan lock ca 10 min tills blandningen blivit en simmig sockerlag. Prova såhr: Ta en tesked av lagen och blås försiktigt på den. Doppa toppen på tummen och pekfingret i skedvätskan. Nyp ihop och sära på fingrarna. Det bildas en liten tråd mellan fingertopparna när lagen är klar. Kokar den för länge blir den brun.
Slå sönder äggulorna i en bunke. Elvispa på medelfart medan du sakta häller varm, inte het sockerlag i äggulorna. Låt svalna.
Rör smöret smidigt med citronraspet. Klicka ner smöret i äggsmeten under kraftig vispning. Toppa varje mandelbottens flata sida med så mycket citronkräm du kan få dit, jämna till med en bred smörkniv. Kyl någon timme.

Rör en jämn tjockflytande smet av florsocker och citron, färga med någon droppe gul karamellfärg om du inte har gult socker. Rör i oljan som gör glasyren blank och smidig. Bred glasyren på smördegstopparna, låt stelna i kyl. Kan frysas.

Inga kommentarer: