roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 11 maj 2009

byggnadsvård


Lycka. En kulturgärning utförs här. Hela huset lyfts upp. Vilken glädje när de gamla husen tas om hand, de gamla gedigna med hjärta och själ där fädernas hägnande andar bo.

Hörs det inte ett gitarrackord nånstans ifrån och en visa som berättar om dem som for? Till Amerika, när stugan blev för trång för åtta barn. Observera vädringsfönstret, det lilla övre fönstret som går att öppna är en detalj lånat från Ryssland. Nej, bågarna ser för tjocka ut, det är kanske insatt senare.

Jaja. I alla fall, Ida blev kvar. Hon köpte en mangel och manglade åt folk på förtjänst. Mangeln var så stor och tung att huset sjönk ner i backen. Så dog Ida och fick ett kors på sin grav och huset stod tomt så länge att det blev skyddat för att de andra husen också blev kvar. Tur. Hade ett av dem rivits hade helheten brutits och så vet man inte hur det hade sett ut. Nu har gatan kvalitet, ett omgivningsvärde.Ett stockhus håller både flytt och lyft. Och kolla så fint mönster på tapeten. Hoppas de lämnar lite av tapeterna kvar för kommande generationer att se mönster från olika tider. De slitna trösklarna efter många steg, de fina dörrlisterna, eldetaljerna, i metall och bakelit, ytterdörrens stocklås..! Varenda del har något att berätta.
Jag blir lyrisk av gamla hus.

2 kommentarer:

m sa...

Tja

Schysst blogg, mycket intressant läsning.

Har en blogg med liknande tema. Länka gärna till mig, så länkar jag till dig.

Mvh M

solveig sa...

Tack för det. Tips och betraktelser om gamla hus mottages gärna!