roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 6 maj 2009

Klas Klättermus och annat småttMusen som kröp in i ett tomt kaffepaket bland metallsoporna och ville ha lite kaffe till omväxling i dieten blev föremål för en liten betraktelse. Prassel, prassel, en så bedårande söt och rädd liten husmus som jag bara inte kunde ge åt katten. Grymma öde, inte skulle katten bli mätt av så lite heller.

I en glasburk med lite malet kött från kattfatet. Fest! Efteråt tvättade den sig noga, hela kroppen putsades med en frenesi hos en renlighetsfanatiker. Så en liten tupplur på maten, ovetande om sin hårda värld levande i det absoluta nuet sov den proppmätt i sin glasburk.
Konstaterade att import av dyra exotiska djur från andra sidan jorden är totalt onödig när så söta husdjur springer omkring i varje hem och hus.

Efter betraktelsen släpptes Musse iväg på okända äventyr, och för att göra femtielva nya möss efter att ha berättat var han varit.
Kalas hade vi i huset på kvällen. Jag hade bakat och stått i, gjort laxpirågen mumselimums och en hallon- och blåbärspaj med mascarponefyllning samt Hilmas lingonkaka. Livat blev det med små och stora kusiner. Barn rasar och stojar på ett helt annat sätt än vi någonsin fick göra i vuxnas närvaro, på gott och ont. Gott för dem och störande för vuxna som uthärdar och tillåter. Tillåter dem komma in i vuxenvärlden alltför fort.

Under regnpromenaden efteråt med vovven kunde jag inte låta bli att plocka skräp som låg överallt. Ett trasigt ämbar som också låg och skräpade vid stranden lämpade sig utmärkt. Varför ser man ingen gå och plocka upp, frivilligt? Klaga kan man men göra något åt det, nej, det är för ovärdigt, man går bara förbi och ojar och fnyser. Ämbaret blev fullt och stranden ren.
Jag skäms inte att plocka, det borde de som slänger skräp ifrån sig göra. Undrar hur de tänker. Gör de detsamma i sina hem?

3 kommentarer:

maja sa...

Kjærestens dotter är nogrann med att inte skräpa ner, men undrade varför vi inte också går och plockar upp skräpen om det nu är så fel att skräpa ner? Jag/Vi hiade inget svar. Äum..tja..jo..ja det kan man ju göra! Ibland är det enkla så jobbigt för oss vuxna att tänka ut.

solveig sa...

Skolbarn har satts att plocka läste jag. Det är bra. Jag har nästan fått dille på skräpet. Förargar mig. Det borde propageras mera så det inte blir att se ut här som i södern. uff Ändra attityder, som rökförbudet alla accepterar nu.

maja sa...

Skolbarn har nog plockat länge, det gjordes på min tid också. Och över hela Norden anammar man samma sak, både i Sverige och Norge springer skolbarn med svarta sopsäckar omkring längs vägarna vårtid.

Det finns en gubbe på nån ö här nära som är (ö)känd för att stanna närhelst han ser ett skräp, och plocka upp det. Ungarna i byn sportar tydligen med att slänga skräp mitt framför honom, bara för att det är så kul då han plockar upp det. Hur kan ett sånt gott exempel vändas till att vara något att skratta åt?