roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 16 april 2009

vårstädningen

i holkarna behövdes verkligen. Hela dagen igår hjälpte kära fästmannen mig med att spika ihop holkar och att rensa och hänga upp.


Tre döda flugsnapparungar hittade vi i en. Tragik i en grå liten låda uppe i ett träd. Honan måste ha råkat ut för en olycka. Som bihustru har honan ensam försörjningsansvaret. Hon får ruva hungrig, hanen struntar för han matar bara favorithustrun. (Bilden av de döda halvvuxna fågelungarna jag hade var inte så trevlig att jag tog bort den. )

Den svartvita flugsnapparen har kommit regelbundet varje år och sjunger så fint sina vemodiga strofer nedanför sovrumsfönstret. Ända från södra Sahara flyttar den. Strongt gjort, och ett evigt stressande kommer den till, den lilla fågeln.

Så tystnar det kring midsommar, familjeförsörjningen har börjat. Flugsnapparen kan ha fler fruar samtidigt och sjunger framför en annan holk också för att locka till sig en fru till. En riktig macho är han som får ligga i för att hitta lediga honor men så garanteras återväxten om det skulle gå som det gjorde i "min" holk.


Nybygget. Hoppas det passar.

Inga kommentarer: