roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 9 april 2009

sköna påsk


Påsken stannar upp ett slag, samlar sig, tänker till, innan den sätter fötterna i startgroparna och väntar på skottet, värmen. Det gäller att vara först, vara väl förberedd, kort är tiden. O, människa har du dock välbetänkt, den nådetid som dig Herren skänkt, fick vi sjunga i skolans morgonbön.

Förut räknade man sina år i vintrar, det var vintern som var den svåraste tiden, särskilt vårvintern då matförråden började sina. Svårt för oss att förstå som lever i överflöd.

Många svanflockar flyger mot norr, de ökar år från år och jag blir berörd när jag ser dem. Vår nationalfågel. Ibland kan jag höra suset från vingslagen och fraset av fjädrarna som gnider mot varann. Underbart! Månen sken genom disig sky i går kväll och i norr syntes ett kvardröjande blåaste blåa ljus över himlen . Svanplogen flög över skogen medan de meddelade sig kort och lågmält med varandra.

Vilken utsikt de måste ha. Ljusen från civilisationen där nere, månen i öst och så den lockande ljusa norrhimlen. De ser strändernas konturer när isarna ligger vita och ser var de ska landa till natten. Får jag önska mig en hamn i nästa liv vore det svanens. Följa inre röster vi för länge sedan förlorat. Nära naturen, se sommargryningar, höstsnö, få simma och dyka och flyga. Lugn och säll, som Runeberg beskriver i sin dikt "Svanen" sista versen:

Vad än om min levnadsdröm
ej sekler tälja får
Jag älskat har på Nordens ström
och sjungit i dess vår-

2 kommentarer:

Lena sa...

mmm. Hörde måsar igår vid stallet! :D Tofsviporna har suttit på lindorna i Socklot över en vecka redan.

solveig sa...

Aprilsnö e som fåragö, (fårgödsel).. nu snöar det vitt vitt!