roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 10 mars 2009
Hur var det nu man lärde i biologin, adenosintrifosfat ATP som med hjälp av ljus omvandlas till ADN, adenosindifosfat och en fosfat som ger energi för att bilda ny ATP,.. suck.. i alla fall en underbar invecklad process i det gröna.

Helt enkelt, kanske för enkelt, uttryckt: koldioxid och ljus blir syre och socker. All koldioxid som samlas däruppe i skyn på grund av mänsklig verksamhet väntar på att omvandlas till syre så fort det finns tillräckligt med växtlighet som kan uppta den. Om öknarna sprider sig så att inget får rotfäste måste en köldperiod till för att binda vattnet som tidigare skett i geologisk historia. Det är mera invecklat än såhär, jag vet. Fotosyntesen är en invecklad kemisk process, en daglig pratstund med allt grönt är nyttig.

Kloroplasternas små fabriker, de så kallade mitokondrierna i de små bladen som hoppfullt spirar på köksbordet är i alla fall till stor glädje varje vårvinter när snön ännu ligger vit på taken.

Tog in några spretiga kvistar av jasminen som snön brutit av när den rasade ner från taket. De ser helt torra ut men det är bara att vänta. Det är bra att duscha kvistarna ibland i den torra inomhusluften, och byta vatten om väntan blir lång. I fjol drev jag upp forsythia och fotade dem från alla upptänkliga håll och var alldeles begeistrad i de små gula blommorna.
Nu är plantbordet fullt med odlingar, nu går tiden fort.

Inga kommentarer: