roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 8 januari 2009

Vallo är död. En profil känd och speciell är borta. Han körde ofta med sin häst förbi vår grind för att hämta mat från skolköket. Han skulle ge till hundarna i sin kennel. Formans kennel. Ibland lämnade han lite vid porten åt mig att ge åt min hund. Vallo var stor och snäll. Han talade annorlunda, man kunde tro att han var efterbliven men Vallo var intelligent med en klok och empatisk humor. Rå men hjärtlig. Första gången jag såg honom stod han i skolans aula efter rasten. Stor och stark och imponerande stod han där främst i åttonde klassens led och pratade på sitt speciella långsamma sätt. Jag hade just börjat på första klassen. Alla skulle stå i led efter rasterna före tågandet in i klasserna, dicsiplin och ordning rådde på babyboomen.

Det finns många historier och citat efter Vallo. Ett är från oljekrisens tid på 70-talet då det sparades på el. Vissa tider släcktes vissa stadsdelar och Vallo hade inte följt med när hans del skulle bli mörk. Vallo vandrade arg till kraftverket och frågade: "Ha ni fått ein gris i dynamo?"
(Det flöt ett och annat ner längs älven i gången tid...)

Vördnad och humor, det var Vallo.

Valfrid Kling med sin häst på Skatan . Endast tallen finns kvar. Foto ur Nykarlebyvyer.nu

2 kommentarer:

Maria sa...

Till Skata-Hjalmars hus flyttade katterna från Högbacka och Smedsbacka när de blev gamla eller inte trivdes med hemmalivet. Vår gamla Pelle Svanslös flyttade till Hjalmar när min farmors och farfars hus revs. Han ville inte flytta in i det nya hemmet, men hos Hjalmar levde han flera år. När Hjalmar dog avlivades drygt 40 katter. Hjalmar och Vallo var båda anspråkslösa djurvänner.

solveig sa...

Mäkinen bodde granne till Skata-Hjalmar och hade fint vatten i sin brunn. Somliga stannade där med båten på väg till skären och hämtade vatten av Mäkinen. Mäkinen var flöjta- finne, bodde ihop med änkan i stugan, fiskade, hade ett litet hemman och brände sitt brännvin själv. Så ibland stannade endel längre än tillbörligt Villmans-Vick blev kvar hela vintern.. Mäkinen fick en gång besök av en som han visste hade tjuvfiskat hans bragder. Besökaren ville ha vatten men Mäkinen sa: "He kar it. Ja har ryssjon i pronn."
Historier om färgstarka personligheter som lever kvar... /Solveig