roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 20 januari 2009

Kung Shahriar var rik och mäktig någonstans i ett land mellan de indiska och kinesiska öarna och levde ungefär som Kulneff i Fänrik Ståhl, han älskade och slog ihjäl med samma varma själ.
Kvinnorna var inte mindre promiskuösa, "hade hon verkligen begär efter något kunde inget hindra henne."

Kungen hade blivit bedragen av sin drottning som tillsammans med en svart slav passade på att roa sig med allehanda lustigheter och kuttrasju i trädgården när kungen for ut på någon resa. De ertappades oturligt och för att grundligt hämnas hela kvinnosläktet sedan han slagit ihjäl dem båda befallde han att få en jungfru till sig varje natt för att när morgonen grydde döda henne. Detta höll han på med i tre år! Det blir 1095 flickor det..hoh

Jungfruarna höll på ta slut, elände. Sheherazade ställde upp. Kanske hon med Allahs hjälp kunde rädda alla återstående flickor eller så skulle hon också döden dö. Kungen hade svårt att sova, han var väl övertrött, så han gav tillåtelse och hon började berätta.

Det blev ju en del berättelser, alla med en underton som skulle vara moraliskt uppbygglig. Sagorna i Tusen och en natt. Texten en enkel omodern stil. Med lite tålamod ska jag plöja igenom alla, det finns mycket kvar där att förstå sen man hörde dem som barn. Men först ska jag läsa ut Ekmans skogbibel Herrarna i skogen. Den är fullspäckad med matnyttigt, som en lärobok.

Inga kommentarer: