roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 19 januari 2009


Hörde på P1 i eftermiddags under tiden jag bakade, där presenterades i ett litteraturprogram valda bitar ur "Tusen och en natt." Den kommenterades på ett så intressant sätt att jag bara måste läsa.

Ursprungligen var sagorna inte ämnade att läsas för barn. Versioner har gjorts där avsnitt tagits bort för att vara mer salongsfähiga, de innehöll för mycket erotik för att passa barnungar. Men det är nog inte därför jag blev intresserad ifall någon trodde det, jo, lite, det var närmast kvinnosynen som då berättelserna skrevs ner ca 900 e.Kr. var kontroversiell och motstridig med tanke på den kvinnosyn som nu förekommer i arabländerna.

Sagorna lästes av män för män men höjer kvinnan som den intelligentare och klokare av könen. Som kan uppfatta situationer och agera snabbt, är listig och förutseende. Sånt har hon lärt sej sen urtiden genom att hon saknar fysisk styrka. Man får skarva i med rävskinn när lejonhuden inte räcker. Kvinnans list övergår mannens har man ju hört.

Undrade om det är rädslan för konkurrens som kvinnor förtrycks. I alla fall ska det bli intressant att läsa originalversionen med alla berättelser Sheherazade underhöll prinsen med varje natt för att skjuta på sin avrättning följande morgon.

Varför skulle hon avrättas? Prinsen ville höra mer och mer och det slutade med att han gifte sig med henne. Vad tyckte hon om det? Man undrar.
En sagoskatt som hör till världslitteraturen.

Inga kommentarer: