roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 31 januari 2009Det fann en gång en tidning som hette Hemmets Härd. Kanske den upphörde för att titeln verkade omodern? I moderna husplaneringar finns det en eldstad till lyst och nu kan man köpa kaminer som till och med brinner med en eld utan rök.

Efter kriget byggdes frontmannahus för de evakuerade och andra som snabbt behövde funktionsdugliga hem. De bestod av en skorstensmur i mitten av huset och en eldstad i varje rum. De här enkla men ändamålsenliga husen var billiga att både bygga och bo.

Många unga tar över femtitalshusen för att de är så bra hus, men numera är kraven på hus högre. Förr byggde man eller renoverade lite åt gången och arbetade upp sig, nu bygger man allt på en gång med lån och arbetar ner sig.

På den tiden femtitalshusen byggdes fanns inte plast. Trä är ett levande material, trähus andas och rör på sig. När man bygger in våtutrymmen med stumma material som kakelväggar i ett äldre trähus kan där förr eller senare bli sprickor och en toppenfin grogrund för fukt efter några år. Ett gott skäl vore att med jämna årsmellanrum kolla med någon mögelsaneringsfirma som borde ha apparater som känner av mögelsporer om man är orolig.

Jag brukar roa mig med att planera ett hus som jag helst skulle vilja bo i. Ett mormorshus, för det ryms nog inte mycket i en stuga om jag ska få in allt. Med en trädgård vildvuxen och lummig. Sovrum nära till bad och bastu och toalett. Från sovrummet och badet kan man gå ut på en balkong eller terass utan insyn för att svalka sig efter badet eller känna på vädret. En gästtoalett ska där finnas för sånt folk som inte gärna vill hamna in i bastun eller sovrummet. I alla händelser måste det finnas två toaletter.

Ett kök med skild köksingång "för tjänstefolk och leverantörer" :-) nära till köksträdgård och till garage och grovtvätt. Ett orangeri vill jag ha intill där man kan sitta svala vår och höstdagar och titta och dricka kaffe, med utgång till trädgården. Skild matdel för gäster dit köket inte syns med sin disk och allmänna röra. I köket får det vara lite roddigt. Köket är en arbetsplats och ett samlingsrum och för alla som går köksvägen. Köket är ingen statussymbol jag vill visa gäster på fin middag men numera byggs ju allt som ett enda stort rum. Ett litet vardagsrum och ett arbetsrum/atelje ska där också finnas.

Men så har vi det här med eldstäder. För det ska det vara. Vad är ett hem i norr utan levande eld som i sig är värmeåtervinning när muren värmer dagen därpå och därpå.. Ingen återanvänd gammal luft att andas in en gång till, som passerat ett dammigt fläktsystem full med bacelusker som gonat sig där. Men bastuugn, kakelugnar, kaminer och köksspis ska helst gå till en och samma skorssten men då blir det genast knepigt. Drömma kan man ju..

Inga kommentarer: