roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 2 oktober 2008

bildvärlden vi lever i.

Bilderna manipulerar och suger in i en verklighet som påverkar. När jag efter en biokväll tumlar ut ur mörkret med ett sinne som febrilt söker sig tillbaka till världen omkring påverkad av flimmer och ljudeffekter i bildkolossen inne i mörkret, är jag en stund alldeles borta.
Även om man uppför sig som förut, talar som vanligt, sitter bilderna kvar i minnets närhinna efteråt. De har fått uppnådd effekt.

Vi är omgivna av bilder i en ständigt rinnande ström, mer än hjärnan hinner ta in. Reklamen och marknaden söker allt effektivare sätt att fånga uppmärksamheten. Foto-, film- och bildkonstnärer tävlar, vem får den största responsen för sina bilder? Snart suddas gränserna ut med vad som inte borde visas på bild. Bildmakarna blir allt djärvare och hänsynslösare, det som förut ansågs fullständigt smaklöst och oseriöst verkar löjligt idag.

De unga som ännu inte får en stadig och trygg grundsyn för rätt och fel, som avtrubbade tar in nytt och häftigt i sökandet efter en egen livssyn och livshållning är mottagliga som svampar för vatten.

"Bildkonsumenten uppstår i samma ögonblick som människan resignerar från sitt vara, från att vara aktiv, skapande, givande", skriver Einar Askestad.

Filmer som är förbjudna under 18 år har ingen effekt. Det är bara för tonåringen att sätta sig framför datorn där ingen gräns finns. Lätt som en plätt halkar det mest horribla och makabra man inte ens i sitt vuxna livs någorlunda luttrade fredstidssinne kunnat fantisera om upp på skärmen. Det styckas människor, det våldtas, skjuts och torteras och plågas och drivs med språk och religion och barn och djur.

Den gränslösa bildvärlden som ungdomar som behöver gränser umgås i ger en effekt de vuxna har sig själva att skylla för.

Vi har fått effektiva hjälpmedel i vårt hushåll för att, ja, för vad? för att få mera tid, för att jobba för att betala dem.., tvättmaskin, diskmaskin, mikro. Men de går inte att prata med.

Men i en dator går det att prata med vem som helst. I brist på en närvarande stabiliserande vuxen.

Läs mera.

Inga kommentarer: