roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 11 september 2008

äppelpäppelHar jag haft lite ont samvete för att det blivit så mycket gnäll och samhällskverulering här i denna gråbruna tantblogg. När man har det så bra. Det kan inte nog upprepas, det finns inget bättre än det som är just nu. Det som är just nu får i framtiden minnets skimmer över sig så om omständigheterna inte är så som de skulle kunna vara ska man med jämna mellanrum ändå säga sig, så bra det är just nu. Det kunde vara värre. Om det så är självsuggestion eller lögn så ser du på din tillvaro lite mer optimistiskt och då blir den bättre.

Ibland blir man lätt stressad av att veta att livet är mera bakom än framför. Då vill man gärna göra något bestående. Så att folk minns, ja, hon var en rolig människa. Hon sa alltid.. Eller också, hon var sällsynt tråkig. Hon det och det. Men det finns så många som gjort så mycket som ingen har en aning om längre, så gör till exempel det som jag gjort idag. En äppelmarmelad med sting.

Äppelträden dignar och grenarna böjs av bördan, det är ett överflöd en kort tid. Marmeladen är god och smakar snällt äpple men efter en stund hottar det till och blir krut och svavel. Gott på rostat bröd, till jul eller i kakor, vad som behagar passa. Ingefära är en fantastisk liten rot. Den doftar rent och svalt och samtidigt är den rena elden.

Ingefärsmarmelad med sting.

ca 7 dl.
ca 1 tim.

150 gr ingefära
5 gröna syrliga äpplen
6 dl syltsocker
5 dl vatten

Skala den färska ingefäran, finhacka i matberedare. Koka den i vatten ca 5 min, låt rinna av i sil. Skala och kärna ur och finhacka äpplena, jag körde dem i grövsta hackan i matberedaren. Blanda ingefära, äppelhack och socker i en tjockbottnad kastrull, häll på vattnet och låt stormkoka 20-30 minuter. Gör marmeladprovet, ta lite på en kall tallrik, låt svalna noch dra med en sked igenom. Far kanterna ihop är den inte färdig, koka lite till. Häll på heta rena glasburkar, skruva på kokade lock och låt svalna.Inga kommentarer: