roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 16 september 2008

nöffnöff och brumbrum

I muminsagan som i mångt bygger på allmänmänskligt sunda finlandsvenska tankegångar säger muminmamman att det är bäst att inte prisa dag förrän solen gått ner. När man gör det för tidigt kan det betyda ett dåligt omen, bäst att vänta och se. Jag har just prisat den tid som är och så knakar bankkolosser på lerfötter och i buskarna lufsar den ryska björnen och skrämmer snälla små länder runt sig som lagt sig till ro och intalat sig att den blivit blid och snäll, nallen.

Huka sig nu, en slags begynnande dystopi synes väckas till liv och stör idyllen i mumindalen. Har läst Anna-Lena Laurens "De är inte riktigt kloka, dedär ryssarna" och fått ny inblick i det slaviska folkets av historien färgade sätt att tänka. Det är lite annorlunda, det äger en sällsynt blandning av kontinental livsglädje, österländsk mystik och nordisk melankoli allt beroende av en stark ledares förmåga att samla sammelsuriet under egen nationsflagga.
Ser ni att en klo är av?
Borde man samla sina slantar under madrassen för att kunna sova gott nu när banker börjar ramla omkull och skakningarna sprider sig så att spargrisarna också skramlar av bävan?


Inga kommentarer: