roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 10 juli 2008

dressyrbestyr

Dressyrritt, många småflicksdrömmars mål. Hur många timmar under svettiga, dyrköpta lektioner har inte tjejer tillbringat på hästryggen för att nå till dressyrtävlingsnivå? Här ryktar tjejen sin häst, lite nervöst är det nog inför tävlingen bland regionens bästa dressyrryttare. Hästen känner sig också orolig, det smittar. Magen är lite lös och den frustar och snusar högt och ljudligt i vädret; "Andra hästar, konstig lukt, vad är det därborta som ser ut som elefant?" ( En stor sten.)
Det är inte så lätt för ryttaren att hålla sig lugn och jobba metodiskt som hjärtat hoppar på där i halsgropen.

Jag har sett småtjejerna med sina sköthästar, hur de jobbat och rengjort, mockat och ryktat och skumpat på de stora djurens ryggar till ridlärarens ibland lite gemena kommentarer, envist och sammanbitet med tårar i ögonen. Hästar är ju levande väsen, starka och ibland oberäkneliga.

Dessa modiga tjejer med sina stora djur som vet hur man gör en halvhalt. ( Hålla in hästen en kort stund inför en manöver, göra den uppmärksam.) Det är något speciellt med dem. De har lätt att få mental kontakt med de känsliga djuren och dras särskilt till hästens väsen.


Inga kommentarer: