roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

måndag 19 maj 2008

Jag är glad

att jag inte längre är ung, sjöng Zarah Leander och jag instämmer. Det var en besvärlig tid. Livet är nu i "den gyllene" medelåldern mera lik en flod från att ha varit likt en bäck som gladelikt porlar tills det blev en å med forsar och slutligen nu makligt glider fram lugn och bred. Kommer att tänka på Smetanas ," musikstycket som jag tycker så bra beskriver livets gång tills det slutligen förenas med havet.

Ungdomstiden var en berg- och dalbana av ytterligheter, osäkerhet, överkänslighet, självkritik, tillkortakommanden och olycklig kärlek. Ansvarslöshet, framtidshopp, förälskelser och möjligheter och föreföll vara för evigt. Nu är det bara att följa strömmen.

Allt har sin tid.


Vi som nått medelåldern sviker oss själva och de unga när vi låter oss påverkas av marknadens favoriserande av ungdom och släta perfekta idealtyp till människor. Det borde egentligen ligga på vårt ansvar att vara en motpol för att visa att det är viktigare med inre skönhet i stället för att följa reklam och ideal som fokuserar så löjligt mycket vid det yttre. Unga behöver föredömen och länkar bakåt. Annars svävar de i luften.

Varför är det så fult att vara tant? Tanter behövs, tanter säger till. Vi kan frejdigt bli som Lotta Svärd i Runebergs Fänrik Ståls sägner: "Lite bör hon skrattas åt men mera hedras ändå."Inga kommentarer: